To nemá obdobu!

Spoločnosť Interblue Group zmenila sídlo a názov. O to výraznejšie obrysy nadobúda škandál spojený s predajom emisných kvót. Slovensko v ňom prišlo o desiatky miliónov eur, pretože kvóty predalo hlboko pod cenu.

13.01.2010 08:53
Márius Kopcsay Foto:
Márius Kopcsay, mkopcsay@pravda.sk
debata

Navyše súčasný minister životného prostredia dosiaľ nedokázal od firmy vymôcť ani len doplatok 15 miliónov eur za to, že vláda využila získané peniaze na ekologické projekty.

Premiér Fico, pravdaže v inej súvislosti, povedal, že sa na Slovensku deje niečo, čo nemá obdobu. Jeho tvrdenie sa dokonale vzťahuje na emisnú kauzu. Nemá predsa obdobu, aby štát robil obchody s garážovou firmou. Aby verejnosť nepoznala dokumenty spojené s touto transakciou. Aby dnes nebolo jasné, či vlastne firma existuje, alebo nie a či doplatí zvyšné peniaze. A je nemysliteľné, aby výsledkom boli iba výmeny trápnych ministerských figúrok či rošáda, v ktorej sa rezortu zhostil Smer namiesto SNS.

Aféra sa čoraz viac podobá na premyslený cynický podvod. Klasický prípad, keď jednotlivci vyciciavajú zvyšok spoločnosti. Trestnoprávnu rovinu kauzy už skúma polícia. Ale jej politická rovina je jasná. Nemá obdobu, aby politici, ktorí to dopustili, mali dôveru voličov.

debata chyba