Štíhla vláda má zakryť hrubú sekeru

Ficov trik so zoštíhľovaním vlády dopadol neuveriteľne hlúpo. Zlučovať životné prostredie s pôdohospodárstvom a kultúru s cestovným ruchom je diletantizmus. Už dnes je isté, že tento nápad je neudržateľný.

Dag Daniš 16.01.2010 09:30
debata

Životné prostredie – a jeho ochrana – bude kľúčová agenda 21. storočia. Záujmy ochranárov sú pritom pravidelne v rozpore so záujmami ekonomických rezortov. Stačí si spomenúť na bitky o ochranu Tatranského národného parku či o kalamitné drevo… Nápad, aby ochranárov a ich hlas vo vláde zhltli pôdohospodári, je zvrátený. Vychádza len z jediného „predpokladu“ – že minister Medveď je politicky nesvojprávny. Ak sa to naozaj stane, bude to určite len dočasný experiment. Nákladný, ale neperspektívny. Zbytočný.

Aj keď, Fico to určite vidí inak. Nešlo mu o vec a princíp. Inak by to premyslel. A dal by ministrom čas na prípravu (aby neprikývli na hocijaký nezmysel). Ficovi v tomto prípade išlo len okamžitý mediálny efekt. Bluf, ktorým sa zbaví protivládnych protestov. Jednoducho, Fico od začiatku zavádzal. Ľudí, vlastných ministrov aj seba.

Pravdu povedal len pred týždňom, keď odkázal, že znižovanie dane z palív si vláda nemôže dovoliť. Všetko, čo prišlo potom, boli klamstvá. Mediálne triky, namierené na ucho voliča. A zakrývanie podstaty: že vláda si kupuje politický komfort na sekeru, hanebným zadlžovaním krajiny. A ľudí.

Prvým klamstvom bolo, že zníženie ceny nafty nepostihne štátnu kasu. Postihne. A bolestivo. Deficit a dlh narastú o ďalšie miliardy korún. Druhým klamstvom bolo, že vláda zosekaním ministerstiev ušetrí aspoň desatinu potrebnej sumy, 300 miliónov. Ani to nie je pravda. Naopak, improvizované, povrchné rozhodnutie o formálnom rušení úradov bude spojené s mimoriadnymi nákladmi (na sťahovanie, zmenu systému, odstupné). Pričom úspory v budúcom roku ostávajú otázne. Bez záruky. Tretím klamstvom je, že zvyšné miliardy vláda „ušetrí niekde inde“ (Počiatek). Neušetrí. Do volieb sa nestane nič. A po voľbách už bude neskoro.

Fico opäť potvrdil, že nedokáže zvládať krízové situácie. Zo skutočných konfliktov (protesty železničiarov, lekárov, dopravcov) vždy vycúva – sľubmi a miliardami, ktoré vláda nemá. A nahrádza ich umelými mediálnymi konfliktmi. Pretože prvoradé pre neho nie sú princípy a pravda, ale sláva. Imidž. Mediálny obraz. Obľúbenosť. Za každú cenu (nešťastník Počiatek o tom vie svoje).

Táto posadnutosť vlastným obrazom, neschopnosť strpieť konflikty a osobné straty a neochota priznať nepríjemnú pravdu má svoje meno. Volá sa márnomyseľnosť. A spravidla je veľmi drahá. Nedá sa zoštíhliť.

debata chyba