Nezatajujte mužov z Guantánama

Slovenská vláda si za prijatie troch väzňov z Guantánama zaslúži dve slová. Pochvalu aj výčitku.

19.01.2010 20:00
Kresba, Danglár
Kresba Danglára k prijatiu väzňov z Guantánama na Slovensko.
debata

Čo si myslíte o rozhodnutí prijať väzňov z Guantánama?

Je to veľká pomoc pre USA ako spojenca. Gesto by bolo slabé slovo, lebo Američania narážajú na neochotu alebo prinajmenšom na silné váhanie iných krajín, či im vyjsť v ústrety. Sú preto vďační za prevzatie každého zadržiavaného. K Amerike vlažný Robert Fico, ktorý si dosiaľ nenašiel čas na návštevu Bieleho domu, zabodoval v očiach Spojených štátov viac, ako nejeden štátnik, ktorý v salóne šéfa superveľmoci velebil spojenectvo, ale s Guantánamom mu pomocnú ruku nepodá. Tu sa dobrá časť slovenského príbehu zastavuje.

Ak niekto podozrieva vládu, že nejde len o nezištnú pomoc, ale Slovensko získa od USA protihodnotu, s otázkou sa môže obrátiť na Roberta Kaliňáka. Vlani v apríli tvrdil, že prijatie väzňov by bolo prázdne gesto. Ľaľa, teraz sa jeho podriadení budú snažiť, aby sa traja muži zaradili do spoločnosti, hoci vtedy povedal, že na Slovensku by si pravdepodobne nedokázali vytvoriť nový životný priestor. Zaujímavá zmena. Boli to len neuvážené slová, alebo treba podpichovať vetou, čo za väzňov Američania sľúbili?

Ďalším smutným rozmerom je, že zatiaľ čo Barack Obama môže Fica s Kaliňákom a Miroslavom Lajčákom tľapkať po pleci, plesať nemôžu obyvatelia na Slovensku. Áno, je pekné, že štát ponúka šancu trom väzňom, ktorým USA nedokázali prišiť za krk nič zlé ani počas dlhých rokov zadržiavania. Iná vec, že občania tohto štátu sa nikdy nedozvedia ani ich mená, ani pôvod, ani čo kedysi robili. Vraj je to v záujme ochrany ich bezpečnosti. Dokonca im zmenia totožnosť.

Maďarom aspoň povedali, že prijali Palestínčana a Francúzi poznajú celé meno aj minulosť. Slovenské úrady postupujú tak, akoby trojica z Guantánama mala pricestovať na maškarný bál. Nie, nežiada sa vidieť ich fotografie, aby sa raz celkom na slobode nemuseli cítiť ohrození. Vláda však dlhuje ľuďom slová, ktorými jasne dokáže, že tajuplní cudzinci nepredstavujú nebezpečenstvo. Čiže odkryť ich minulosť, objasniť, prečo sa na Guantánamo dostali. Zabránilo by sa fámam.

Ak sa to podarí, celý príbeh vyznie dobre. Pre občanov aj pre Fica, ktorý väzenie na Guantáname ostro kritizoval a pri jeho zatváraní vyšiel Američanom v ústrety.

debata chyba