Pokojná krajina

Slovensko je pokojná krajina. Je to šťastie pre vládnych politikov. Pre tých minulých, čo uťahovali opasky, aj pre súčasných, čo nedodržiavajú sľuby o sociálnom štáte, a už vôbec nie o čistých rukách, a predsa sa im to ako-tak prepečie.

27.01.2010 11:58
debata

Je to však aj šťastie pre samotných občanov. Podľa najnovšieho sociologického prieskumu akadémie vied totiž slovenská spoločnosť (nie pospolitosť) žije najmä konfliktmi s inými národnosťami, predovšetkým s Rómami a Maďarmi. Národnostné problémy vyfabrikovali najmä politici v snahe vyťažiť z nich. Potvrdzuje to fakt, že vzťahy s Maďarmi vnímajú ako problematickejšie Slováci než Maďari. A najviac ťažia obyvateľov Žilinského kraja, ktorí živého Maďara stretnú raz za uhorský rok. A do tretice, predsudky voči Maďarom a Rómom sa prehlbujú od nástupu Ficovej vlády.

Rómska otázka, naopak, nie je len agendou politikov. Práve naopak, ide o hlboký sociálny problém, ktorý politici neriešia – alebo ho „riešia“ tak ako Slota, Belousovová a spol., čiže ďalším zvyšovaním napätia. Ak budú Rómovia pociťovať čoraz väčšiu mieru nespokojnosti, ako tiež naznačuje prieskum, konštatovanie o pokojnej krajine nemusí platiť navždy.

debata chyba