Mýtna hmla

Únia dopravcov, ktorá si už protestmi vymohla (hoci okľukou) ústupky vlády, oznámila, že od 1. februára plánuje blokádu opäť. Tentoraz žiada vypustenie poplatkov za cesty I. triedy a zastavenie výberu elektronického mýta až do júna tohto roka, kým sa nevyriešia všetky "pôrodné bolesti" systému.

28.01.2010 15:15
debata

A aby sa dopravcovia vyhli aj vyhrážkam policajných pohlavárov, štrajk riadne ohlásili. Prvý raz im Fico ustúpil, výsledok tejto iniciatívy je zatiaľ vo hviezdach. Neoblomný do poslednej chvíle bol však premiér aj pri spotrebnej dani z nafty.

Poslanecký prieskum, ktorý mal vniesť svetlo do zmluvných vzťahov medzi rezortom dopravy, Národnou diaľničnou spoločnosťou a firmou Skytoll, dopadol neslávne. Zmluvu síce videli, ale čísla, podľa ktorých by bolo možné zistiť, koľko štát Skytollu ročne zaplatí, zostali začiernené.

Laicky povedané, suma bude závislá od počtu pípnutí registračných zariadení v kabínach nákladiakov. Ten zas od počtu úsekov. A tie sa po prvých protestoch rozšírili na zhruba dvojnásobok. Ako sa to prejaví na konečnej sume?

Všetky takéto otázky by boli „o ničom“, ak by bol celý systém výberu elektronického mýta od začiatku zadefinovaný jasnými pravidlami. Jednoducho – koľko prejdem, toľko zaplatím, toľkoto percent dostane z mýta štát, takáto suma pôjde na stavbu diaľnic a toľko pôjde na účet Skytollu. Dopravcovia to možno štrajkom preháňajú, no na štátom vytvorenú mýtnu hmlu im „hmlovky“ nepomôžu.

debata chyba