Dzurinda sa zabetónoval. SDKÚ je súkromný majetok

Dzurindova SDKÚ nemá na krku len nehorázny finančný škandál. Paľba Roberta Fica odkryla jedno ešte vážnejšie podozrenie - že SDKÚ nie je slovenská politická strana. Nepatrí členom, ale malej súkromnej firme. Firme, ktorá má korene vo Veľkej Británii. A v Spojených arabských emirátoch.

Dag Daniš 29.01.2010 06:01
debata

Kľúčový majetok SDKÚ – logo a značku – vlastní firma Involve. Jej konateľom je Igor Kucej. Podnikateľ. A zároveň pokladník strany. Jediným majiteľom firmy Involve je britská spoločnosť Dester. Malá pochybná firma, ktorú riadi nejaký exot z Dubaja. Teda: značka SDKÚ-DS má súkromného vlastníka. Zahraničného súkromného vlastníka. SDKÚ-DS už nepatrí strane a jej členskej základni, ale súkromným osobám registrovaným v zahraničí.

Nechutné.

Záhada, prečo logo SDKÚ-DS patrí súkromnej firme, má jednoduché vysvetlenie. Stranu si sprivatizovali jej šéfovia. Prečo? Pre istotu.

Keby bola SDKÚ klasická strana, s ničivými finančnými škandálmi by sa vysporiadala klasicky. Vynútila by si mimoriadny kongres. A odchod vedenia s pokladníkom Kucejom do dôchodku. Urobila by to v pude sebazáchovy. A na ochranu dobrého mena. Lenže SDKÚ nie je klasická demokratická strana. „Dobré meno“ (značka) SDKÚ je v trezore podnikateľa Kuceja. A britskej firmy Dester.

Samozrejme, tí bystrejší chápu, že firmu Dester (a logo SDKÚ) nevlastnia ani britské banky, ani arabský šejk, ale bosovia a pokladníci strany. Založili si firmu Dester a Involve. Podobne ako si založili firmu Allied Wings a sieť tajných účtov v Británii a Švajčiarsku, aby mali kam ukladať peniaze z provízií. A aby ich mohli v čase núdze prelievať do strany. V roku 2000 Allied Wings previedla na stranu 15 miliónov korún. V roku 2006 Kucejova Involve požičala strane 14 miliónov. Zvyšné milióny zrejme ostali na súkromných zahraničných účtoch „otcov zakladateľov“.

Dzurindovu SDKÚ drvia škandály, ktoré nemôže odraziť. Ani vysvetliť. Strana, ktorá sa roky tvárila ako stelesnenie slušnosti, liberalizmu a reforiem, podvádzala. Financovali ju pochybné „modré firmy“ z daňových rajov. Napojené na privatizačných poradcov. A zakladatelia tohto biznisu si všetko poistili privatizáciou značky SDKÚ. Aby sa ich strana nemohla len tak, slobodne a demokraticky, zbaviť…

Napriek tomu by to členovia strany mohli skúsiť. Kuceja a jeho šéfov môžu pokojne kopnúť do zadku – aj s jeho namodralým logom SDKÚ-DS. Je bezcenné.

debata chyba