Ide o cesty či len o peniaze?

Z hry o podobu elektronického mýtneho systému na Slovensku sa pomaly stáva jedna z hlavných tém tohto roka. Inak - volebného.

29.01.2010 10:57
debata

Premiér sa najnovšej hrozbe štrajku snažil vyhnúť tým, že spoplatnenie ciest I. triedy odložil na neurčito, žiadne kilometre však škrtať neplánuje. Nespokojná Únia dopravcov chce spoplatnenie iba úsekov súbežných s diaľnicou či rýchlostnou cestou.

Argument o zbieraní peňazí na diaľnice a opravu zničených ciest I. triedy má však jeden zásadný háčik. Tieto cesty obhospodaruje Slovenská správa ciest, no dosiaľ neexistuje nijaká legislatíva, ktorá by umožnila tok peňazí z mýta do rozpočtu tejto inštitúcie. Vyzbierané peniaze sa teda na opravu „jednotiek“ použiť nemôžu.

A ak existuje výhrada k nespratným kamionistom, že ohrozujú občanov v obciach a ničia cesty nielen prvej, ale aj nižších tried, čo bráni policajnému prezidentovi Packovi hromadne vyslať „dopravákov“ do terénu? S naozaj odôvodneným odoberaním „papierov“ a rozdávaním pokút. Aj štátna kasa by si prišla na svoje.

Celá hra o mýto čoraz viac dáva tušiť, že ide len o to, získať jednoducho čo najviac peňazí. Napríklad na splácanie PPP projektov. A nielen od kamionistov.

debata chyba