Vie toho toľko, až sa bojí

Dzurindov rýchly pád Fica očividne zaskočil. A nahneval. Dokazujú to jeho podráždené reakcie. Namiesto víťazného pokriku zo Smeru počuť zlostné syčanie...

Dag Daniš 03.02.2010 07:23
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata

Premiér sa dokonca neovládol a za nešťastie, ktoré ho postihlo, vynadal novinárom. „Veľmi vám vyhovovalo zložiť Dzurindu, aby ste mohli podporovať niekoho iného, kto bude efektívnejšie bojovať proti nám,“ posťažoval sa premiér. Netrafil síce adresáta, keďže za pádom Dzurindu nie sú médiá, ale paľba predsedu vlády na finančné pozadie SDKÚ… Ale inak je jeho výrok výstižný. Fico má po Dzurindovom úskoku obavy. A strach.

Toto tvrdenie nie je ani trochu zveličené. Premiér veľmi dobre vie, že jeho úspech je do veľkej miery postavený práve na Dzurindovi a jeho politike. Na jeho neprijateľnosti. Na jeho chybách. Na hneve a nenávisti, ktorú vyvoláva v radoch koaličných voličov. Nie, Fico nie je ani charizmatický vodca národa, ani miláčik más, ani odvážny bojovník a revolucionár, ktorého by ľudia milovali pre zásluhy a veľké činy. Fico je len talentovaný mediálny hráč a obratný populista, opretý o sklamanie ľudí z politiky (a nárokov) pravicovej vlády. Majster zdania, ktorý nerád hovorí o vlastných víziách (lebo by ich musel napĺňať), ale len o zlyhaniach „nepriateľov“.

Fico potreboval Dzurindu ako nepriateľskú ikonu. A ako nosnú tému svojej „politiky“. Dzurinda bol pre Fica cenný dvojnásobne. Mobilizoval voličov Smeru. A deprimoval voličov pravice.

Všetko o kauze financovania SDKÚ

Preto Fico celú volebnú stratégiu 2010 postavil na Dzurindovi a finančných škandáloch SDKÚ. A bol s ňou nadmieru spokojný. Až do pondelka, keď Dzurinda zliezol z terča.

Fico stráca nepriateľa. A oporu. Bude musieť od základov prekopať volebnú taktiku. A pripraviť sa na pomstu a protiútok. Skúsenosti s karibskými daňovými rajmi má aj Juraj Široký. Podnikateľ a kamarát Roberta Fica, ktorého Mečiar označil za kľúčového mecenáša Smeru…

Fico najlepšie vie, ktorí privatizéri stáli v roku 1999 pri zakladaní Smeru. Takisto vie, prečo sú ľudia podnikateľa Brhela vo vedení FNM a štátnych firiem, prečo podnikateľ Široký zarába miliardy na výstavbe diaľnic, prečo podnikateľ Poór zarába milióny na štátnych železniciach, prečo skupina J&T a jej partneri z cyperského daňového raja zarobia 26 miliárd na výbere mýta, prečo je podnikateľ Počiatek minister financií… Povedané iróniou predsedu vlády: vie toho toľko, až sa bojí, aby ho niekto nezastrelil.

Druhá časť vety je trochu prehnaná. Prvá nie.

debata chyba