Nechutné dozvuky tragédie

Vyšetrovanie minuloročnej banskej tragédie v Handlovej, ktoré si vyžiadalo 20 ľudských životov, dostáva nový rozmer. Podľa (zatiaľ nepotvrdených) informácií mala byť väčšina banských záchranárov a zároveň obetí v čase nešťastia pod vplyvom alkoholu.

05.02.2010 06:03
Handlová, baňa, baníci, posledná rozlúčka Foto:
Nešťastní príbuzní obetí najväčšej banskej tragédie na Slovensku.
debata

Pravdaže, úlohou vyšetrovania je preveriť všetky možné a možno aj nemožné príčiny nešťastnej udalosti.

Ale. Ak banskí záchranári neboli (podľa pravidiel, medzi ktoré zaiste patrí aj absencia vplyvu návykovej látky) schopní sfárať, ako je možné, že sfárali? Potom musí otázka zákonite znieť, kto im sfárať povolil? Alebo žeby, na čí príkaz?

A ak je takéto podozrenie nepravdivé, je naozaj nechutné hádzať vinu na tých, ktorí sa už brániť nemôžu. Len kvôli očiste kohokoľvek zo živých. Nehovoriac o ďalšej traume pre pozostalých.

Vždy, keď sa v bani stane nešťastie, padne (doteraz nezodpovedaná) otázka. Týkajúca sa všetkých, ktorí kedy sedeli na riadiacich postoch zodpovedných inštitúcií. Prečo namiesto dotácií večne stratovej ťažby kompetentní podporou investície do iného odvetvia nezbavia dotyčný región závislosti od baníctva, ktoré je nesporne vysoko rizikovým povolaním. Aj bez ľudských zlyhaní.

debata chyba