Akademické peklo

Opäť ďalšia kauza na akademickej pôde. A opäť podľa známeho scenára. Študenti Prešovskej univerzity platia poplatky neziskovej organizácii. Keďže prípad javí známky skrytého – a teda nelegálneho - vyberania školného, univerzita sa tvári, akoby s neziskovkou nemala nič spoločné.

08.02.2010 09:39
študenti, Trenčianska univerzita Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Študentov, čo takto platia školné, resp. výpalné, stavia takáto argumentácia do pozície hlupákov, ktorí komusi len tak pre nič za nič pchajú stovky eur do vrecka. Ak by sa podobné praktiky preniesli do iných oblastí, mohlo by Združenie za lepšiu zdravotnú starostlivosť vyberať od pacientov extra platby za ošetrenie. A Združenie pre bezpečnú jazdu zasa od cestujúcich.

Je prirodzené, že minister Mikolaj sľubuje vyšetrenie udalosti a skorý zásah v podobe pokuty. Zdá sa však, že akademická pôda je priam podkopaná tunelmi, trasy ktorých vedú cez rôzne vysunuté pracoviská. A v ktorých sa strácajú peniaze za prenájmy či za štúdium… Vzhľadom na rozmery tejto tunelovej siete je namieste otázka, či nedozrel čas zamyslieť sa nad plošným riešením problému. Napríklad zmenou pravidiel a oficiálnym spoplatnením vysokoškolského štúdia. Skôr, než sa podkopaná akademická pôda celkom prepadne do akademického pekla.

debata chyba