Kríza sa nekoná. Aspoň nie koaličná

Slovenská národná strana buchla päsťou do stola. Ale iba tak, aby sa veľmi nerozkýval, keďže by za ním aj po voľbách veľmi rada videla seba spolu so Smerom. A vôbec podobnú koalíciu, ako je tá dnešná. Podpredsedníčka SNS Belousovová sa totiž popri výčitkách na adresu koaličných partnerov vyjadrila, že Slovensko "nemá inú alternatívu ako súčasnú sociálne a národne orientovanú vládu".

12.02.2010 08:38
debata

Dôvodom hnevu SNS je novela vysokoškolského zákona, ktorá prešla do druhého čítania, hoci podľa koaličnej dohody nemala. Podporili ju Smer, HZDS a dokonca aj päť národniarskych poslancov, no jej obsah v skutočnosti zásadne konkuruje predstavám o vysokoškolskej reforme, ktoré presadzuje minister školstva Ján Mikolaj (SNS).

Obsah novely je pritom zdanlivo nenápadný, no zrejme dosť dôležitý na to, aby rozhádal členov koalície a ministra. Dáva totiž odborným vysokým školám (teda školám, ktoré sa pri akreditáciách nedostanú do klubu univerzít a vysokých škôl) právo, aby študentom umožnili získať nielen bakalársky, ale aj magisterský titul.

Na jednej strane sa dá procesu akreditácií, ktorý rozbehlo ministerstvo pod Mikolajovým vedením, naozaj všeličo vyčítať. Svojho času sa objavili námietky proti retroaktivite, teda spätnej platnosti, inokedy proti objektivite rozhodnutí Akreditačnej komisie, ktorá školy hodnotí.

Ibaže poslanecký návrh situáciu nielenže komplikuje, ale popiera základný a správny princíp hodnotenia, ktoré Mikolajov rezort zavádza – totiž snahu triediť školy podľa kvality. Navyše prichádza v čase, keď sa objavujú ďalšie a ďalšie podozrenia z tunelovania vysokých škôl.

Podozrenia, že aj napohľad neúrodná akademická pôda môže ponúkať dobrý biznis, pri ktorom sa prelievajú verejné peniaze do súkromných vreciek. No a silnejšia pozícia školy predsa znamená i viac peňazí, čo je motivácia, ktorá z poslaneckej novely priam trčí. Rovnako ako fakt, že pod návrhom je podpísaný poslanec za Smer Mamojka, ktorý na Vysokej škole práva v Sládkovičove pôsobí ako dekan.

Tým je všetko jasné. Aj to, že i keby novela na marcovej schôdzi prešla, koaličná kríza sa konať nebude. Zato ku kríze vysokého školstva, a ku kríze vzdelania vôbec, bude Slovensko o krok bližšie.

debata chyba