Fico si požiera partnerov. A šance

Takže začiatkom marca sa to preklopilo. Aspoň podľa agentúry MVK. Fico je v požieraní svojich malých partnerov až príliš "úspešný". Slota by mal v novom parlamente 0 poslancov. Tesnú väčšinu by získali opozičné strany.

Dag Daniš 10.03.2010 10:35
debata

Ficove obavy sa pomaly napĺňajú. Šanca, že opozícia bude po voľbách silnejšia ako koalícia, už nie je len iluzórna. A uletená. Dokonca sa dá povedať, že je každým mesiacom pravdepodobnejšia. Smer s HZDS a SNS už rok sústavne klesajú. Opozícia už rok sústavne rastie (dopredu ju ťahá hlavne Sulík).

Aj keď – na rozhodujúci zlom samotná číselná prevaha stačiť nebude. To, že opozícia môže mať po voľbách tesnú väčšinu, ešte neznamená, že bude schopná vládnuť. Dokonalým príkladom je práve marcový prieskum MVK. Ak by voľby dopadli presne tak, ako naznačuje, Ficova vláda by asi pokračovala.

Dôvody sú dva. Po prvé, SMK a Most by si zrejme do jednej vlády nesadli. Csáky by sa radšej zastrelil, ako by mal Bugára (a jeho sponzorov) tlačiť do vlády. A po druhé, dvojica Fico + Mečiar má dostatočne široký koaličný potenciál na to, aby pribrala tretieho partnera (určite širší ako dvojica Fico + Slota). Na Ficove dvere by klopali minimálne dvaja. Csáky, ktorý by chcel vytlačiť do opozície Bugára. A Bugár, ktorý by chcel odstrčiť Csákyho. Obaja by si liečili svedomie dezertéra jednoducho: ak by som nezradil ja, určite by to urobil on…

Aby mohla opozícia svoju prípadnú väčšinu zúročiť, musel by z parlamentu vypadnúť buď Bugár, alebo Csáky. A namiesto Slotu by musel skončiť pod čiarou Mečiar. Pretože k dvojici Fico + Slota by sa netlačil nikto, kto je pri zmysloch. Áno, táto možnosť vyzerá komplikovane. Ale nie je nepravdepodobná. Dokonca je pravdepodobnejšia ako to, čo namerala MVK. HZDS je slabšie ako SNS. Je len otázka času, kedy vyschne. A Most je zas najzraniteľnejšia strana. Prázdna bublina, ktorá môže kedykoľvek prasknúť. V prospech Csákyho.

Slučka na Ficovom hrubom krku sa pomaly zaťahuje. Nie silou opozície. Tá dnes na to určite nemá. Zaťahuje si ju – paradoxne – samotný Smer. Svojich partnerov vytláčal do kúta, vysával, požieral, okrádal o voličov, degradoval na handry. A ostal sám.

Tučný. A odkázaný…

Diskutujte: Kto by mal tvoriť novú vládu, ak sa SNS nedostane do parlamentu?

debata chyba