Slovenské súdy opäť maria spravodlivosť

Oslobodenie Pavla Bielika v najznámejšej korupčnej kauze je škandál. Presnejšie: je to jeden z najväčších škandálov, ktoré sa stali za Ficovej vlády. Slovenské súdy a slovenská spravodlivosť sú v dezolátnom stave. Po Bielikovi bude zrejme opäť oslobodený aj Čuňo, potom Majský, potom mafián Okoličány... Pretože Ficov "silný štát" je povera...

Dag Daniš 17.03.2010 11:46
debata

Aby bolo jasné, čo sa vlastne stalo. Bývalý starosta Rače Bielik bol už dvakrát odsúdený za korupciu (mal si pýtať 5-miliónový úplatok). Spolu s ním bol už dvakrát odsúdený aj jeho komplic, podnikateľ Šuščák, ktorý úplatky vybavoval ako sprostredkovateľ.

Zariadil to Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Napriek tomu sa aj Bielik, aj Šuščák trestu zakaždým vyhli. Záchranné koleso im hodil Najvyšší súd. Dvakrát im zrušil tresty a kauzu vrátil na začiatok. Pre údajné formálne (procesné) pochybenia… Najvyšší súd tým vlastne dokopal Špecializovaný trestný súd k tomu, aby to vzdal – a Bielika so Šuščákom definitívne oslobodil.

Ako je možné, že Najvyšší súd vytrvalo držal chrbát Bielikovi a Šuščákovi? Napriek tomu, že boli opakovane odsúdení? Odpoveď sa rysuje v policajných prepisoch telefonických rozhovorov podnikateľa Šuščáka. V marci 2004 Šuščák namyslene povedal: „Toto vám viem zariadiť… Je jedno či tu, alebo na Najvyššom… Mám tam… Traja predsedovia senátov, to sú naši ľudia z Tatier.“

Šuščák sa takto svojím vplyvom pochválil podnikateľovi Kollárovi, od ktorého mal v mene Bielika pýtať 5 miliónov korún. Kollár prípad nahlásil vyšetrovateľom. A odvtedy to ľutuje. Boj so skorumpovanými politikmi je dnes na Slovensku márny. Inak, v novembri 2009 sme na tomto mieste kritizovali Najvyšší súd za to, že zrušil tresty Čuňovi (18 miliónov) a Bielikovi (5 miliónov).

Čím sa vyfarbil ako ochranca skorumpovaných politikov. A spojenec zla. Harabinov Najvyšší súd sa verejnou kritikou zaoberal. A podnikol nevyhnutné opatrenia. Zažaloval Pravdu. Chce 200-tisíc eur (6 miliónov korún) za poškodenie dobrého mena (jedného z najlepších).

Odvtedy sa na Najvyššom súde odohralo toto. Senát Najvyššieho súdu zrušil trest pre mafiánskeho bosa Okoličányho a otvoril mu tým cestu na slobodu. A potom senát Najvyššieho súdu zrušil rozhodnutie o vyšetrovacej väzbe pre nedávno zadržaného člena mafiánskej skupiny sýkorovcov…

Po tomto si môžeme myslieť, že Najvyšší súd nevyzerá len ako ochranca skorumpovaných politikov, ale aj ako ochranca mafie. Áno, môžeme si to myslieť. Ale nie príliš nahlas. Tatranec Harabin by sa mohol nahnevať a v mene Ficovho „silného štátu“ by mohol opäť zažalovať… Pravdu.

debata chyba