Veľká moc pre Orbána - veľký problém pre Slovensko

Prvé kolo maďarských volieb potvrdilo skeptické očakávania. Prakticky všetky hrozby, ktorých sa obávala slovenská politika, sa naplnili.

Dag Daniš 13.04.2010 06:00
Orban Foto:
Predseda maďarskej opozičnej politickej strany Fidesz Viktor Orbán.
debata

Po prvé, s obrovskou, možno dvojtretinovou väčšinou bude vládnuť radikálny a nacionalistický Fidesz Viktora Orbána. Po druhé, proti jeho politike bude stáť veľmi slabá ľavicová opozícia. A po tretie, ak bude Orbánova vláda pod nepriamym tlakom, tak to bude tlak sprava, od extrémistov z Jobbiku, ktorí sú na európske pomery až nezdravo silní. A perspektívni. Skutočnou opozíciou Orbánovej vlády budú extrémisti, s ktorými bude nútený držať krok. Aby nestratil svojich nacionalistických voličov.

O Orbánovej vláde vieme už teraz, že bude pre Slovensko mimoriadne problémová. A konfliktná. Slovensko bude v najbližšom období narážať na tri druhy problémov. Prvý už dôverne poznáme – sú to samozvané „návštevy“ Slovenska, v skutočnosti provokačné pochody po „Felvidéku“. Orbán ich už v predstihu ohlásil, keď povedal, že najskôr sa stretne „s Maďarmi z Felvidéku“. Až potom so slovenskou vládou. Zrejme si zopakuje demonštratívne výjazdy do Podunajských Biskupíc, Komárna, Košíc… Teda do miest, ktoré v rokoch 1938–1945 okupovalo horthyovské Maďarsko.

Druhým okruhom problémov bude tlak Budapešti na našu maďarskú menšinu. Orbán chce pre menšinových Maďarov presadiť maďarské, resp. dvojaké občianstvo. Keď už Budapešť nemôže anektovať územia, pokúsi sa anektovať aspoň občanov… A nakoniec tretím druhom problémov bude expanzia maďarského extrémizmu na Slovensko. Maďarská menšinová komunita z južného Slovenska je (na rozdiel od SMK) už tradične nekonfliktná a pokojná. Gardisti z Jobbiku, prípadne radikáli z Fideszu, sa ju skôr či neskôr pokúsia „prebudiť“. Hlasom Duraya…

Práve tento tretí typ problémov je pre Slovensko najnebezpečnejší. Povinnosťou každej slovenskej vlády je odrážať túto hrozbu. A pracovať na tom, aby sa naša maďarská menšina tešila na Slovensku ochrane, podpore, uznaniu. A úcte. Teda: aby nikdy nepochybovala, že tu, na Slovensku, je doma. Spokojná (a hlavne pokojná).

Ak chce Slovensko maďarský problém ustáť, musí sa vyzbrojiť dôvtipnou (a zdravo úskočnou) národnou politikou. Bez toho, aby sa zbytočne zneužívala a rozpaľovala „maďarská karta“ (ako radí KDH). Dotiahnuté do politických dôsledkov: v novej slovenskej vláde by nemala sedieť ani Csákyho SMK, ani Slotova SNS.

Pretože jedna je vysunutým pomocníkom Fideszu a maďarských radikálov. A druhá… Druhá vlastne tiež. Hoci o tom, chudera slaboduchá, nič netuší.

debata chyba