Čoho sa zľakol Robert Fico

Robert Fico musel byť veľmi vystrašený, keď v utorok zvolal mimoriadnu tlačovú besedu k možnému úspechu pravice. Posadiť k mikrofónom Fica, Kaliňáka, Maďariča a Čaploviča, aby kritizovali opozičné strany - na to treba naozaj silný dôvod. Fico ten dôvod mal. Len ho nepriznal.

Dag Daniš 21.04.2010 06:01
Robert Fico
Premiér Robert Fico (vľavo) s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom.
debata (404)

Premiéra mohol vydesiť jeden prieskum verejnej mienky, ktorý nebol zverejnený. A ktorý je v rozpore so závermi agentúry Median. Tento utajený prieskum potvrdil, že opozičné strany by mohli po voľbách obísť Smer – a zostaviť väčšinovú pravicovú vládu. Smer mal v tomto prieskume získať 29 percent, SDKÚ 20, KDH 11, HZDS by vypadlo z hry, SNS by prešla len tesne… Sumár: koaličné strany, teda Smer plus SNS, by mali okolo 35 percent hlasov. Zvyšok by mali opozičné strany (vrátane tých nových). Ak by aj ďalších 15 percent hlasov drobných strán prepadlo, z tesnej väčšiny v novom parlamente by sa tešili opozičné strany.

Bez ohľadu na to, či je tento utajený prieskum presný, alebo nie, Ficovi dosť vážne hrozí, že so svojimi partnermi stratí väčšinu. Ako sme na tomto mieste písali už začiatkom roka, Fica ťahá ku dnu vysychanie jeho spojencov, hlavne prepad HZDS. Ak by HZDS neprešlo (čo reálne hrozí) a SNS by mala tesne nad 5 percent, Fica by to mohlo zničiť. K dvojici Fico-Mečiar by mohol priskočiť tretí partner (ponáhľali by sa Bugár aj Csáky, aby sa navzájom vyšachovali). K dvojici Fico-Slota by tretí partner nepriskočil. SMK a Most vylučujú spoluprácu s SNS, SDKÚ a SaS odmietajú Smer. Nerozhodné KDH by sa pod bremenom otázky psychicky zrútilo (ako v roku 2006).

Ficovi už asi došlo, že Mečiara potrebuje dostať do parlamentu (napriek tomu, že ho neznáša). Inak narazí na veľmi vážne problémy. Vo vedení Smeru všetci dobre vedia, že 40 percent je ilúzia. Ako priznal Fico, úspechom bude aj mierne prekonanie výsledku z roku 2006 (29 percent).

Mimochodom, Slota sa sťažuje, že sa v poslednom čase nemôže dostať do diskusných relácií STV. Mečiar v nedeľu na Jednotke rečnil viac ako hodinu. Sám.

Opozičné strany tvrdia, že premiér sa nemusel znižovať k mimoriadnej tlačovke namierenej na „pravicovú hrozbu“. Mýlia sa.

Musel.

404 debata chyba