Politikom nezamestnanosť nehrozí

Nezamestnanosť je jav s nesmierne silnými politickými vplyvmi. Sociálna nespokojnosť svojho času napríklad vyniesla do politického neba Vladimíra Mečiara. A mohla by prispieť k tomu, aby z politického výslnia spadol Robert Fico. Ak by sa aj všetky kauzy - od nástenky cez emisie až po mýtny tender - podarilo zamiesť pod koberec, rastúci počet ľudí bez práce ostáva nepríjemnou a pritom neoddiskutovateľnou položkou v bilancii štyroch rokov Ficovej vlády.

22.04.2010 10:38
debata (13)

Je isté, že sa na tomto trende vo veľkej miere podpísala kríza. Je možné, že by bez protikrízových opatrení bola miera nezamestnanosti ešte vyššia. Na druhej strane zápas Ficovej vlády s týmto problémom nie je účinný. Potvrdzuje to aj fakt, že v armáde ľudí bez práce stále prevládajú dlhodobo nezamestnaní a Slovensko má ich podiel najvyšší spomedzi štátov EÚ.

Sociálne podniky v slovenskom (rozumej klientelistickom) prevedení nepomohli. Pretrvávajú priepastné sociálne rozdiely medzi regiónmi, pričom sa na ich zmiernenie nevyužila finančná pomoc fondov Európskej únie. O to smiešnejšie pôsobia výjazdy vlády (ako napríklad v stredu do Veľkého Krtíša), ktoré azda majú navodiť dojem, že niekoľkohodinová osobná prítomnosť vládnych politikov danému regiónu pomôže.

Úplne nepochopiteľné je, ako sa Smer chváli zvyšovaním minimálnej mzdy a sľubuje ho svojim voličom aj v ďalšom volebnom období. Podľa odborníkov by pritom znižovaniu dlhodobej nezamestnanosti pomohol pravý opak – keby sa minimálna mzda zrušila. Pretrvávajúci problém s vysokým počtom ľudí, ktorí sú nezamestnaní či priam nezamestnateľní však svedčí aj o prinajmenej nedostatočnom účinku takých opatrení, ako sú rekvalifikácie či aktivačné práce. V spoločnosti by sa totiž malo zmeniť čosi oveľa zásadnejšie. Napríklad vzdelanosť populácie, ktorá priamo súvisí s tvorbou kvalifikovanej pracovnej sily. To sa však dá len ťažko dosiahnuť, ak sa vede a školstvu ujdú len omrvinky z celkového hospodárskeho produktu…

Sociálnodemokra­tický Smer by mal mať ambíciu pohnúť s týmto problémom. Neurčité sľuby, ktoré ponúka, však navodzujú dojem, akoby mu išlo len o to rýchlo obsadiť vládne posty na ďalšie štyri roky, kým to preferencie dovoľujú. Čo bude potom? To je jedno. Politikom predsa nezamestnanosť – a menovite dlhodobá – nehrozí.

13 debata chyba