Poslanci a ich šéf

Slovenskí poslanci majú konečne po šichte. Štvorročné volebné obdobie sa im končí. Bolo nepochybne radostné - pre nich.

28.04.2010 09:48
Parlament Foto:
Ilustračné foto
debata (10)

Zarobili niekoľkonásobne viac ako väčšina voličov, ktorých zastupujú. V priemere päťkrát toľko, ako predstavuje priemerný plat. Naopak, v práci strávili oveľa menej času.

Samozrejme, to všetko by ešte nemuselo byť predmetom závisti, nakoniec nik nechce, aby poslanci pracovali zadarmo alebo za minimálnu mzdu. To, čo verejnosť dráždi oveľa viac, sú ďalšie ich výhody alebo priamo prejavy všemocnosti a nadradenosti.

Len málokomu by sa napríklad prepieklo, keby jednoducho nechodil do zamestnania. Poslancom zväčša áno, len tie najkrikľavejšie prípady večných absentérov Slotu či Micheľa vyústili do finančných postihov. Dodnes neobjasnená zostala kauza podpisov poslanca Rafaja namiesto neprítomného Slotu, pretože šéfka mandátového a imunitného výboru, ktorý má zo zákona takéto pochybenia skúmať, v tejto veci jednoducho nekonala.

Tak ako sa za posledné roky stala v poslaneckom svete normou zlá dochádzka, udomácnilo sa tu aj používanie vulgárneho slovníka. Predseda SNS Slota beztrestne nadáva policajtke (pardon, nie beztrestne, keďže obeť incidentu potrestaná bola). A kolegu z poslaneckých lavíc častuje slovami „hnusný odporný diablov syn“ (za čo mu teoreticky hrozí závratná pokuta 166 eur).

Samostatnou kapitolou je nedotknuteľnosť poslancov – pokusy o zúženie imunity sa skončili hanebne. Za imunitu sa môžu skrývať nielen pri dopravných priestupkoch, ale aj pri podozrení z trestného činu. Podobnou trápnosťou sú napokon nekonkrétne majetkové priznania. Tajnosti niektorých slovenských poslancov v tomto smere naznačujú vážne podozrenie, že je pre nich pobyt v poslaneckej lavici a prijímanie zákonov len vedľajším úväzkom, ktorý sa ani len nenamáhajú napĺňať poctivo a na úrovni.

Treba však dodať, že aj keď poslanci nie sú zamestnancami v pravom zmysle slova, majú svojho šéfa. Tým je občan, volič. Zdá sa, že by tento šéf mal byť prísnejší a viac sa zaujímať o to, ktorí poslanci čo konkrétne vykonali – pretože určite nie sú všetci rovnakí. A hlasovací lístok či pero na krúžkovanie kandidátov sú predsa len mocné nástroje, ktoré platia aj na zástupcov ľudu.

10 debata chyba