Tej nešťastnej karty sa asi nezbavíme

Ak sa niekto začínal nádejať, že maďarsko-slovenské vzťahy napokon predsa len nebudú stredobodom našej predvolebnej kampane, hrubo podcenil nového lídra maďarskej vlády Viktora Orbána. Naopak, nesmiernu radosť musia mať dnes tí, ktorým "maďarská karta" vo voľbách chýbala.

14.05.2010 08:33
debata (126)

Oznam, že nový maďarský parlament začne ako jednu z prvých vecí riešiť otázku dvojakého občianstva pre Maďarov žijúcich v okolitých štátoch, donútil na Slovensku reagovať nielen tradičných aktérov slovensko-maďarských sporov, ale kompletnú politickú scénu.

Darmo bude Pál Csáky rozprávať o hysterických reakciách Roberta Fica: dvojaké občianstvo nie je incidentom, ktorý spadol z neba, ale len jedným v rade mnohých iných. Samozrejme, že Ficova reakcia bola bombastická (áno, aj hysterická) – prečo by sa mal akurát mesiac pred voľbami začať správať inak ako doteraz? Dôležitejšia je však v tejto súvislosti otázka pre Fidesz a v druhom slede i pre Csákyho: komu chcete tvrdiť, že ste to nevedeli dopredu? Veď Fico reaguje presne tak, ako ste to očakávali, nie?

Navyše tu nejde len o Fica, pretože zaskočené – a to je mierny výraz – zostali aj opozičné strany. Tie, ktoré mali ako dosiaľ jediné v našej histórii vo vláde za partnerov „politických Maďarov“. Reakcia strany Most- Híd, podľa ktorej je „vrcholne neprijateľné“, a to z oboch strán, takto nezodpovedne pristupovať k otázke dvojakého občianstva, dáva akú–takú nádej, že hystéria sa neobráti proti etnickým Maďarom na Slovensku en bloc. Ak by to, nedajbože, tak vypálilo, môžeme sa poďakovať tentoraz ani nie tak Jánovi Slotovi, ako skôr Orbánovi, ktorý sa počas svojho prerodu z liberála na nezodpovedného populistu zrejme celkom odučil jazyku diplomacie.

Dvojaké občianstvo nie je narušením európskych zvyklostí ani slovenského práva. Občanom SR nič nebráni prijať aj občianstvo iných štátov. Toľko z vecnej stránky k hystérii či vyhrážkam niektorých našich politikov.

Lenže my ešte nevieme, ako bude príslušný maďarský zákon vyzerať. A to, aby ho slovenská diplomacia poznala vopred a nemohla sa dnes tváriť ako pri výnimočnom stave, mal v rukách Fidesz. Škoda, že pred budovaním vzájomných vzťahov a zlepšovaním života Maďarov za hranicami, v Budapešti prevládla potreba podporiť slovenský nacionalizmus, aby vznikla zámienka na nátlakové hry.

126 debata chyba