Keď diaľnice prekročia hranice rozumu

Počítanie kilometrov diaľnic je pred voľbami módne. Ráta sa, koľko ciest vládni politici odovzdali vodičom alebo koľko aspoň začali stavať. Spory nastanú tam, kde práce štartovala jedna vláda a ďalšie dva tri roky financovala tá nasledujúca.

19.05.2010 08:34
debata (12)

Tak je to aj pri počítaní diaľničného výsledku vlády Roberta Fica. Nepochybne sa počet kilometrov odovzdaných vodičom dostane niekde k hranici 140 kilometrov, reálne sa však vyše 90 kilometrov odštartovalo a skoro 65 kilometrov aj slušne rozbehlo ešte za vlády predošlej.

Diaľnice sú volebnou prioritu číslo jeden. Diaľničná spoločnosť či ministerstvo dopravy úspech prepočítavajú už toľkokrát, že za posledný rok zverejnili štyri rôzne čísla o počte kilometrov otvorených pre ľudí.

Nepochybne pre vládu Roberta Fica je to priorita, dokonca za hranicou zdravého ekonomického rozumu. Štyri roky budovania ciest najvyššej kvality boli poznačené totiž neodbornými a takmer násilnými zásahmi do zákonov v mene zvyšovania tempa budovania. Vláda a poslanci vládnych strán niekoľkokrát „upravili“ zákon o verejnom obstarávaní a obmedzili odvolania či opravné procesy, ktoré by mohli zvrátiť zle uzavreté miliardové zmluvy.

Necitlivo postupoval minister dopravy Ľubomír Vážny aj pri rozširovaní možnosti štátu stavať diaľnice na nevykúpenej pôde. Prvýkrát diaľničné buldozéry v záhradách presadil ľsťou, nenápadne ich cez kolegu poslanca prepašoval do úplne iného zákona o pravidlách cestnej premávky. Keď sa na to prišlo, a prezident zákon vrátil, urobilo sa to isté cez priamy zákon. Ako inak, v skrátenom konaní.

Najnebezpečnejšou časťou diaľničných túžob pre Slovensko sú však snahy za každú cenu zazmluvniť a rozbehnúť 150 kilometrov PPP diaľnic. Prvá súkromná diaľnica z hlavného mesta do Banskej Bystrice je podpísaná. Druhá najdlhšia,70-kilometrová, však bojuje s nedostatkom peňazí a ekologickou anarchiou pri stavaní už vyše roka.

Vláda robí všetko pre to, aby do volieb zmluvu za približne 9,1 miliardy eur uzavrela. Nepomáhajú ani analýzy dokazujúce šialené predraženie. Rozumní a zodpovední politici by takýto kšeft, ktorý bude musieť splácať minimálne sedem nasledujúcich vlád, neuzatvárali pár dní pred voľbami. Ale čo tam po rozume a zodpovednosti, keď ide o najväčší kšeft štátu od vzniku Slovenska.

12 debata chyba