Subrety

Po pár dňoch od prijatia novely maďarského zákona o štátnom občianstve je jasné, kto je jej prvou obeťou. Je to časť politickej reprezentácie maďarskej menšiny na Slovensku.

30.05.2010 08:24
debata (15)

Tá časť, ktorá si veľmi priala, aby v maďarských voľbách zvíťazil Fidesz, a tešila sa na to, keď začne Viktor Orbán napĺňať svoje predstavy o politickom zjednotení maďarského národa.

Veta o tom, že lídri SMK sú prvou obeťou ťaženia Fideszu proti 21. storočiu, by nebola úplná bez dvoch dôvetkov. Tým prvým je, že budú „obeťami“ preto, lebo práve tak im to vyhovuje. Pál Csáky chce v Maďarsku ťažiť z pozície trpiaceho krajana. Namiesto toho, aby odmietol aj orbánovskú hystériu, aj slovenskú kontrahystériu (napríklad tak, ako to robia ľudia zo strany Most–Híd), líder SMK sa radšej ochotne podvoľuje obom stranám tejto falošnej mince.

Mimochodom, maďarským predstaviteľom Mostu by mal v týchto dňoch patriť potlesk na otvorenej európskej scéne. Slovenskí demokraticky uvažujúci ľudia si už možno aj zvykli na to, ako ich vždy z času na čas chce niekto rituálne vyobcovať zo slovenského národa. Ale zaujať postoj – a otvorene sa k nemu hlásiť – za ktorý vám hrozí, že vás za „zradcov“ a „odrodilcov“ vyhlásia rôzni somári hneď z dvoch národov naraz, to sa Slovákovi len tak nepodarí…

A ten druhý dôvetok k vete o „obetiach“ z SMK? Keď budú jedinými „obeťami“ celého tohto politického dobrodružstva iba Csákyho operetné subrety, budeme si môcť povedať, že sa nič nestalo.

15 debata chyba