Oslík, zatras sa

Pre celosvetovú hospodársku krízu zažila vlani slovenská ekonomika jeden z najhorších rokov od rozdelenia republiky. Jej prepad pocítili takmer všetci. Nielen firmy, ich zamestnanci, ale aj živnostníci. Jediný, koho sa kríza nedotkla, je štát a jeho úradníci. Podobne aj samospráva, ktorá viac plače, ako šetrí. Na odmenách pre starostov a primátorov však nikdy.

02.06.2010 07:13
debata (22)

Kým pre krízu firmám klesali tržby, čo sa prejavilo aj na tom, že ich zamestnancom nerástli platy, prichádzali o odmeny a o rôzne benefity, tí štátni si, naopak, polepšili. Nielenže im štát z daní všetkých občanov zaručil napriek kríze a poriadnemu prievanu v štátnej kase pravidelnú valorizáciu platov, dostávali pravidelne aj odmeny. Bez ohľadu na to, či štát na to má, alebo si vykonaná práca úradníkov odmeny aj zaslúži.

Štát sa napriek slovám premiéra Roberta Fica, že „budeme šetriť až na kosť“ správa, akoby malo Počiatkovo ministerstvo, ktoré stráži štátnu kasu, v zálohe somárika, čo po zatrasení sype eurá.

Toho oslíka štát nemá. Má len občanov, z ktorých somárov robí. Z ich daní míňa aj na to, na čo nemusí. Rozhadzovaním verejných financií zadlžuje ešte aj tých „oslíkov“, čo nie sú na svete. Zaplatiť však narobené dlhy budú musieť.

Je jasné, že odmenami sa snaží každá firma aj štát motivovať svojich zamestnancov. Štát by to však nemal robiť – plošne, tajiť to a vyplácať odmeny v čase, keď je na to len jediný dôvod. Tým sú voľby.

Občania na politikov zo svojich daní platia každoročne stovky miliónov eur. Ak si chcú politici nakloniť voličov úradníkov, nech si ich odmeny zaplatia zo svojho. Peňazí na to majú dosť.

22 debata chyba