Skokani

Skokan zelený a skokan oranžový - dve nové strany, SaS a Most - Híd, zásadne zamiešali karty v parlamentných voľbách. Preskočili štandardných politických súperov, oslovili dohromady vyše pol milióna voličov - a hoci tak urobili na úkor svojich rivalov, v konečnom dôsledku pomohli zvýšiť váhu pravicového štvorzoskupenia.

14.06.2010 09:19
debata

Skokani sa objavili aj v rámci strán. Preferenčné hlasy pomohli prekročiť brány parlamentu viacerým uchádzačom z nižších pozícií na kandidátkach. Špecifickým príkladom je opäť Most, cez ktorý sa do vrcholnej politiky vracia štvorica predstaviteľov OKS.

Úspech skokanov ponúka paralelu s českým scenárom, podobne ako výhra pravice nad ľavicovým víťazom volieb – akurát oveľa tesnejšia, a teda menej elegantná. Takisto ako u susedov v ČR ide o jasný signál, že sú voliči do značnej miery rozčarovaní zo „zavedených“ straníckych značiek a rastie ich dopyt po nových produktoch. Možno nádejných a možno nevyspytateľných.

Aj keď treba dodať, že úspech skokana Bélu Bugára – a zároveň aj volebná porážka SNS i debakel SMK – predstavujú povzbudivý signál pre slovensko-maďarské vzťahy. Kooperatívne sily v Budapešti ocenia oslabenie Slotu a Mečiara, tie neprajné majú aspoň menej tromfov v ruke.

Skokani môžu rozčeriť stojaté vody politiky. Na druhej strane, politická scéna, ktorú zachraňujú skokanské kúsky, zjavne potrebuje ešte čas na dozretie.

debata chyba