Pod zlatými padákmi

Ak neprší, aspoň kvapká, hovorí slovenské príslovie. Aspoň po kvapkách si slovenskí politici odkrajujú zo štedrého odstupného, na ktoré mali podľa zákona nárok.

03.07.2010 12:51
debata (1)

Pred rokom 2006 si päť mesačných platov vyslúžil aj poslanec, ktorý ako náhradník zastupoval ľud hoci aj niekoľko dní alebo dokonca hodín. Ficova garnitúra tento zvyk na začiatku minulého volebného obdobia zmenila a odstupné môžu teraz získať iba poslanci, ktorí si v parlamente odsedeli najmenej päť mesiacov.Nastu­pujúce pravicové zoskupenie chce zájsť ešte ďalej a pripraviť o odstupné aj poslancov, ktorí vo voľbách nebudú opätovne zvolení do parlamentu. Rovnako i ministrov, ktorí musia opustiť vládny kabinet pre závažné pochybenia či podozrenia.

Ide o kroky správnym smerom, lenže, po prvé treba vyčkať, či nová koalícia svoje sľuby naozaj splní. Po druhé, pri podobných opatreniach nie je prvoradý ich úsporný efekt. V porovnaní s inými často aj premrhanými verejnými prostriedkami nepredstavuje odstupné závratné sumy. Podstatný je však princíp – verejní činitelia si v porovnaní s bežnými občanmi užívajú množstvo výhod, od slušných platov až po imunitu (ktorej zúženie by konečne malo takisto prísť na rad). Nie je najmenší dôvod, prečo by sa mali ešte aj prikrývať zlatými padákmi.

1 debata chyba