Výlety z Budapešti

Nemožno nič namietať proti zámeru, aby mali školské výlety didaktický obsah. Veď aj slovenské deti chodia napríklad do Modry, na Bradlo alebo na Národný cintorín v Martine.

07.07.2010 10:47
debata (11)

Z tohto pohľadu by sa azda dal pochopiť zámer maďarskej vlády vodiť školopovinnú mládež do susedných krajín, konkrétne do oblastí obývaných maďarskou komunitou. Pre školákov z Maďarska môže byť užitočné vidieť, ako žijú ich krajania.

Problémom tohto návrhu je fakt, že silne zaváňa politickou objednávkou. Najmä, ak sa spojí s parlamentnou rezolúciou, podľa ktorej majú školy zaradiť podpis Trianonskej dohody medzi pamätné dni. V takomto svetle získavajú výlety na slovenské či rumunské územia rušivý podtext – akoby mali deťom ukazovať: Pozrite sa, toto všetko bolo (a stále je) naše.

Maďarsko často obviňovalo z nacionalistických postojov a krokov doterajšiu slovenskú vládu. A zatiaľ čo na Slovensku práve vzniká nový kabinet so zámerom i reálnym predpokladom zlepšiť slovensko-maďarské vzťahy, pre zmenu sa prekonaný a štátom pestovaný nacionalizmus čoraz viac udomácňuje na budapeštianskej politickej scéne. Aký paradox! No nie je náhodný.

Skutočnosť, že Maďarsko čaká zápas so zložitými ekonomickými problémami, jasne vyvoláva potrebu zamestnať maďarskú verejnosť inými a vďačnejšími témami. A Slováci sa môžu akurát tak potešiť, že sa v južných regiónoch oživí cestovný ruch.

11 debata chyba