Poslanecká horlivosť

Mám auto, chatu a byt. Takto hmlisto vyzerajú majetkové priznania, ktoré sú povinní odovzdať verejní činitelia na Slovensku. A v najbližšom čase to tak aj ostane.

13.07.2010 10:00
debata (2)

Hoci nastupujúca koalícia verejne deklaruje odhodlanie pozdvihnúť politickú kultúru – a s tým sa nerozlučne spája aj väčšia prehľadnosť a dôkladnejšia verejná kontrola – na skutky si bude treba počkať.

Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií sa stretne až začiatkom augusta, takže až vtedy bude môcť odsúhlasiť zverejnenie aktuálnych majetkových priznaní (z tohto marca!) na internete. Nuž a zmena, po ktorej by majetkové priznania dostali konkrétnejšiu podobu, to bude zasa len beh na dlhšiu trať.

Zatiaľ teda slovenský politik nemusí uviesť rozlohu či lokalitu bytu, ktorý vlastní. Rovnako nemusí uvádzať výpočet požičaných vecí, napríklad dopravných prostriedkov. Podobne ako Ján Slota môže sa voziť na drahých autách, motorkách, lietať na lietadlách, plaviť sa na jachtách a netrápiť sa podozrením, že využívaný luxus mnohonásobne prevyšuje príjmy komunálneho či parlamentného politika.

Pravdaže, podobných príkladov by dalo nájsť viac. A vo všetkých politických táboroch. Preto bude zaujímavé sledovať, či horlivosť nastupujúcich politikov cez leto, paradoxne, nevychladne.

2 debata chyba