Vopred prehratá bitka

Vyjednávači Iveta Radičová a Ivan Mikloš išli do Bruselu s predsavzatím, že pre Slovensko vyjednajú lepšie podmienky účasti v Európskom stabilizačnom finančnom mechanizme. Ak nie sú naivní, museli vedieť, že ich zámer je odsúdený na neúspech.

14.07.2010 08:07
Iveta Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová
debata (95)

Je zrejmé, že v danej situácii to ani inak dopadnúť nemohlo, lebo aj v tomto prípade od začiatku platí klasické cimrmanovské: „Môžete s tým nesúhlasiť, môžete proti tomu namietať, ale to je asi tak všetko, čo s tým môžete urobiť.“ Navyše keď vám to povedia vaši príbuzní z jednej politickej rodiny, ťažko sa hľadajú argumenty proti.

Po našom májovom prikývnutí „eurovalu“ totiž Schäuble, Juncker a Van Rompuy považujú celú vec za uzavretú. To, či sedí v Bratislave na premiérskej stoličke Fico, alebo Radičová, pre nich nie je dôležité. Logicky očakávajú, že ak chceme byť súčasťou eurozóny, dohodnuté záväzky si musíme splniť.

Ak by si vyjednávači alebo aspoň ich poradcovia boli na internete prečítali prekladaciu správu ministerstva financií, mohli si minimálne ušetriť trápnosť na medzinárodnej scéne. No možno si ju aj prečítali, ale keďže boli voľby, bolo výhodnejšie tváriť sa, akože o ničom nevedia.

Členské krajiny eurozóny, ktoré sa dohodli na „eurovale“, v nej prijali pravidlo, podľa ktorého stačí, ak je dohoda schválená 90 percentami akcionárov. Slovensko teda zbytočne rieši takmer dva mesiace neexistujúci problém. Ak totiž všetky ostatné krajiny s podmienkami súhlasia, Slovensko sa, obrazne povedané, „môže postaviť aj na hlavu“ a mechanizmus bude realizovaný aj bez nás. Jediné, čo v tomto trápnom predstavení môžeme utŕžiť, je medzinárodná blamáž. Od strany, ktorá Slovensko priviedla do NATO a EÚ, by to čakal iba málokto…

Aby sa prvá púť našich vyjednávačov do Bruselu neskončila ako úplné fiasko, tak im možno ich kamaráti pošepli do uška návod, ako pred vlastným publikom úplne nestratiť fazónu: Iveta Radičová podmieňuje prijatie „eurovalu“ prijatím európskej ratingovej agentúry a bankového dohľadu. Z Bratislavy tak zaznieva „radikálna“ požiadavka, o ktorej si už čvirikajú aj bruselské vrabce. Čo už, aspoň že doma to bude vyzerať, že nehodila okamžite flintu do žita a bola „tvrdá“.

Otázne je, čo na to povie Ivan Mikloš, ktorý sa vyjadril, že nechce, aby sa posilňovali európske inštitúcie.

95 debata chyba