Ako vycúvame z dvojakého občianstva?

Ak je možné zostaviť zoznam úloh, ktoré novú vládu očakávajú, podľa ich dôležitosti, ale aj ich komplikovanosti, potom normalizácia vzťahov so susedným Maďarskom patrí celkom určite medzi prvé tri. Takáto normalizácia bude sotva prechádzkou ružovým sadom a takmer naisto pri nej nepostačí, že sa naša premiérka na budúci týždeň stretne so svojim maďarským náprotivkom. Hoci ako začiatok to samozrejme nie je zlé.

17.07.2010 07:06
debata (141)

Vzťahy Slovenska s Maďarskom sa tentoraz s veľkou pravdepodobnosťou nebudú dať napraviť tak ľahko, ako keď ich naprávala široká ľavo-pravá koalícia prvej Dzurindovej vlády po konci panovania Mečiara a jeho xenofóbnych spoluvládcov. Kto neverí, nech si pripomenie, že práve v týchto dňoch vchádza do platnosti novelizovaná podoba nášho zákona o štátnom občianstve. Tá bola nie najšťastnejšou odpoveďou vlády Roberta Fica na ešte hlúpejší zákon o nadobúdaní maďarského občianstva, ktorý predtým v Budapešti pretlačila vláda Viktora Orbána.

Základné kontúry sú známe. Pre Maďarsko platí, že každý štát môže svoje občianstvo udeľovať podľa vlastných pravidiel. Akurát, že situácia, v ktorej občianstvo a pas môže dostať doslova hocikto, kto sa naučí pár viet po maďarsky a vyhlási sa za Maďara, nie je príjemná pre partnerov v rámci Schengenu alebo iné štáty, ktoré majú s Maďarskom bezvízový styk. V tomto bola Budapešť už upozornená z Bruselu, ale napríklad aj z Washingtonu.

Pre Slovensko zasa platí, že každý štát môže mať v pravidlách, že dvojaké občianstvo nepovoľuje. Mimochodom, aj v Európe také štáty existujú a nikto ich preto nenazýva nedemokratickými. Akurát, že nie je správne, keď do očí bije jednorozmerný účel takej zákonnej úpravy: zakázať dvojaké občianstvo nie všetkým obyvateľom Slovenska, ale predovšetkým menšinovým Maďarom. Vzťah medzi väčšinou a menšinou sa nedá budovať na vzájomnom podozrievaní. Tým skôr, keď tá menšina v praxi prejavila menší, než malý záujem o orbánovské národné spevy a tance.

Čo môžeme očakávať? Na túto otázku momentálne nie je odpoveď. Premiérka Radičová a minister Dzurinda sľubujú, že zákon zmenia tak, aby orbánovské tance zostali eliminované, no zároveň aby netrestali maďarskú menšinu. O podrobnostiach však stále mlčia. Akoby naďalej platila otázka, ktorou sa v čase prijímania nášho kontrazákona bránila Ficova vláda: „A čo iné sme mali urobiť?“

141 debata chyba