Budúcnosť patrí mladým!

Urobiť kariéru je snom každého absolventa vysokej školy. Kým sa však držiteľom univerzitného diplomu podarí prepracovať až na samotný vrchol rebríčka, obvykle prejde veľa rokov. V žiadnej serióznej firme by predsa nezverili riadenie neskúsenému "zelenáčovi", najmä ak narába s niekoľkomiliónovým rozpočtom.

17.07.2010 11:02
debata (14)

Všetko môže vyzerať inak, ak sa dotyčný rozhodne pracovať pre politickú stranu a následne v štátnej službe. Tu akoby zrazu osvedčené pravidlá pre kariérny postup zo súkromného sektora neplatili.

A tak sa v 90. rokoch do nášho slovníka dostalo slovo kindermanažment. Tento ironický výraz označoval mladých neskúsených ľudí na vysokých postoch. Stelesnením tohto pojmu bol Július Rezeš, ktorý sa ako 28-ročný stal predsedom predstavenstva a prezidentom VSŽ. Jeho jedinou kvalifikáciou na riadenie miliardového kolosu bola okolnosť, že je synom Alexandra Rezeša, verného spojenca Vladimíra Mečiara.

V nasledujúcej dekáde sa situácia zlepšila, no aj redaktorom nemeckého denníka Frankfurter Rundschau, počas druhej Dzurindovej vlády, udrelo priam do očí, že dôležité posty na slovenských ministerstvách riadili často ľudia, ktorí ešte nemali ani 30 rokov a na Západe by boli akurát tak začínajúcimi praktikantmi či elévmi, inými slovami klasickými „podržtaškami“.

Zdá sa, že v tejto tradícii teraz hodlá pokračovať SaS, ktorá za šéfa Kancelárie NR SR dosadila 26-ročného absolventa práva. Ak má byť kvalifikáciou na tento post to, že Michal Nižňan po štúdiu vo Viedni absolvoval niekoľkomesačnú stáž na sekretariáte OSN a Zastúpení EK, tak tisíce ostatných právnikov, ktorí sa v tomto veku len začínajú pripravovať na advokátske skúšky, musia blednúť závisťou.

Alebo stále nepochopili, že ešte lepšia ako funkcia „podržtašku“ je funkcia „podržbalónik“. Raz darmo, Gustáv Husák mal predsa len pravdu, keď svojho času napísal: Budúcnosť patrí mladým!

14 debata chyba