Nepekné výrazy, nepekné konce

Keď človek sleduje, ako sa nový minister zdravotníctva Ivan Uhliarik krúti pred tým, než by mal povedať čosi zásadné o úmysloch a plánoch svojho rezortu, nemôže sa nečudovať: to naozaj žiadne úmysly a plány nemal pripravené? Na druhý pohľad je však zrejmé, že Uhliarik je v nezávideniahodnej situácii.

23.07.2010 09:44
Ivan Uhliarik Foto:
Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik
debata (6)

Uhliarik zastupuje KDH, teda stranu, ktorá si hovorí pravicová. Z toho by v našom kontexte malo plynúť, že ,,stovarovanie" a ,,speňaženie" všetkého, teda aj zdravia, bude pre neho dogmou. Tak, ako sa stalo dogmou pre takmer celú jednu generáciu ekonómov a ekonómiu vzývajúcich politikov. Na druhej strane si však strana, ktorú Uhliarik zastupuje, hovorí kresťanská a z toho by mal plynúť obozretnejší vzťah k technokratickej argumentácii v zdravotníctve. No a napokon, Uhliarik zastupuje stranu, ktorá vo voľbách nedostala ani zďaleka toľko hlasov, aby mohla s nimi hazardovať. Chyby a prešľapy v zdravotníctve pocíti veľmi rýchlo každý pacient. Čiže aj každý volič. Ako vykorčuľovať z dilemy pravicovosti, kresťanskosti a politického pudu sebazáchovy? Ťažko povedať, ešte ťažšie urobiť…

Súkromné poisťovne od novej vlády očakávajú obnovenie možnosti vyťahovať zo systému zisk. Minulá vláda zákaz tejto možnosti (ktorý naše médiá často zjednodušene interpretujú ako ,,zákaz zisku") urobila síce efektne, ale sotva aj efektívne. Ak čo len jeden súkromník uspeje na medzinárodnom arbitrážnom súde pri vymáhaní zmareného zisku, potom bude aj bez iných argumentov jasné, že Ficova vláda zdravotníctvo neobohatila, ale naopak, ochudobnila. Keď sa však systém vráti k limitovanej možnosti vyberania zisku z poisťovní, neznamená to, že budú zažehnané iné hrozby.

Ak chce niekto vedieť, kam môže viesť systém, v ktorom majú poisťovne a ich zisky absolútne navrch, stačí sa pozrieť za veľkú mláku. O Obamovej reforme sa u nás popísalo všeličo – vplyv konzervatívnych think-tankov na slovenské médiá je silný a dlhodobý. Dobré bude preto pripomenúť si, že motívom reformy bol fakt, že v USA žije odhadom 40 miliónov ľudí bez zdravotného poistenia. A tiež to, že ani tí, čo si platenie poistného mohli dovoliť, nemali vyhrané. Poisťovne totiž mohli odmietnuť preplatiť vám hoci aj život zachraňujúci úkon, keď ich ,,experti" usúdili, že v hre sú ,,pre-existing conditions" – inými slovami, že človek bol chorý ešte prv, ako sa poistil, alebo zmenil balík služieb, za ktoré platí poistné. Pod touto zámienkou zomieralo v Spojených štátoch niekoľko tisíc ľudí ročne vďaka tomu, že ich poisťovne im odmietli hradiť napríklad onkologickú liečbu…

Komodizácia a monetizácia sú nepekne znejúce výrazy. A keby len nepekne zneli – tieto výrazy môžu v praxi viesť aj k pekne nepekným koncom. Vo vlastnom záujme dúfajme, že nový minister zdravotníctva Ivan Uhliarik o tom vie.

Ak chce niekto vedieť, kam môže viesť systém, v ktorom majú poisťovne a ich zisky absolútne navrch, stačí sa pozrieť za veľkú mláku.

6 debata chyba