Lieky a knihy

Je ťažké zdediť sekeru vo verejných financiách a zároveň neuťahovať opasky. Najmä ak si ľudia počas štyroch ,,socialistických" rokov od uťahovania odvykli.

24.07.2010 15:04
debata (4)

Jedným z konkrétnych krokov, ktoré navrhuje nový minister financií Mikloš, je opätovné zjednotenie sadzby DPH na 19 percent. Teda zrušenie nižšej, 10-percentnej sadzby na lieky či knihy, ktorú zaviedla Ficova vláda. Opatrenie vyzerá na prvý pohľad bezbolestne a nárast cien sa nejaví vysoký. Ale…

V prípade liekov sa zdravotným poisťovniam vôbec nechce platiť viac než dosiaľ. A ani lekárne sa nechystajú znižovať svoje marže. Môže sa teda stať, že v konečnom dôsledku pocíti zmenu DPH zasa len občan v podobe vyšších doplatkov za lieky. V prípade kníh sa dá predpokladať podobný dosah – knihy budú o čosi drahšie a navyše sa knižný trh ochudobní o menej komerčné tituly, ktoré sa neoplatí vydávať.

Farmaceutický biznis to už zrejme nejako prežije. Práve náklady na lieky predstavujú na Slovensku veľmi vysoký podiel z peňazí v celom zdravotníckom systéme. Naopak, na knihy slovenský spotrebiteľ míňa menej ochotne v porovnaní s inými krajinami. A tak ich v prípade zdraženia zrejme skôr oželie.

Diery v rozpočte, ktoré jedni narobili rozhadzovaním a predraženými tendrami, zapchávajú druhí knihami. Smutné zistenie.

4 debata chyba