Občania a mafia

Aj keď to tak nový prezident Policajného zboru Spišiak nemyslel, cynicky vyznieva jeho konštatovanie, že možno očakávať viac prípadov, keď si mafia bude vybavovať účty.

27.07.2010 07:02
debata

Znamená totiž predpoklad, že zápasmi podsvetia bude viac ohrozená verejnosť. Že občan, ktorý ide po ulici, zájde na kávu či na pohárik do baru, môže byť terčom – a žiaľ aj obeťou – brutálneho mafiánskeho útoku.

Ten istý Spišiak už v minulosti razil tézu, ktorá sa javí zmysluplná – že podsvetie treba predovšetkým dostať „pod svet“. Inými slovami, dostať ho pod dostatočný tlak a zabrániť jeho príslušníkom, aby verejne demonštrovali svoju silu. Ide o bežne známe prípady, keď hrubokrký vodič zaparkuje na mieste pre invalidov či na chodníku, keď vytláča z cesty iné autá, alebo sa pri bežnom incidente oháňa zbraňou…

Podsvetie sa správa okázalo a nebezpečne, keď sa cíti silné. Keď sa opiera o slabú políciu, skorumpované súdy, spriatelených politikov a nevšímavú verejnosť. Ak sa zakladajú na pravde tvrdenia, podľa ktorých polícia ďaleko zaostáva v boji proti mafii, potom musí okrem zmien vo svojich radoch získať ďalších spojencov. Napríklad aj občanov. A napríklad aj tak, že polícia vyšle občanom jasný signál, že vie a chce urobiť všetko preto, aby z mafie nemuseli mať strach.

debata chyba