Nezúfajte, program nie je realita

Základné obrysy programového vyhlásenia vlády Ivety Radičovej sú na svete. Zdá sa, že na svete sú už aj základné obrysy verejnej diskusie v budúcom období. Aspoň čo sa týka tej časti politického spektra, ku ktorej sa hlásia voliči strán, ktoré novú vládnu koalíciu zostavili.

28.07.2010 08:27
Iveta Radičová
Premiérka Iveta Radičová
debata (44)

Jednotiacim prvkom programovej dohody štyroch koaličných partnerov sa po prvom predbežnom pohľade zdá byť striedmosť. To sa pritom netýka len konkrétnych otázok dôchodkov či daní z pridanej hodnoty, ale skôr celkového ladenia. Je evidentné, že Radičovej vláda nechce pôsobiť ako priama pokračovateľka druhej vlády Mikuláša Dzurindu z rokov 2002 až 2006.

Rovnako je však evidentné, že práve to dráždi niektorých kolegov z médií, ktorí Radičovej vládu považujú za svoje dieťa. Objavujú sa prvé obvinenia z ľavicovej úchylky, či dokonca údajnej zbabelosti stredopravej koalície. Príčinou tej zbabelosti má byť pravdepodobne vyľakaný pohľad Radičovej a jej koaličných partnerov na prvé povolebné prieskumy politických preferencií, v ktorých Smer Roberta Fica vyskočil na svojich „obvyklých“ medzivolebných 40 percent.

No všetkým tým, čo si už brúsia perá na ostré pojednania o ideologickej nepevnosti novej vlády, možno poradiť, aby sa ešte raz dôkladne pozreli na výstupy z predvolebných tlačoviek takej SDKÚ. Špeciálne tie, na ktorých vystupovala volebná líderka Radičová. Návrh programového vyhlásenia v zásade neobsahuje nič dôležité, čo by nezaznelo už predtým. Problém bude skôr v „prijímači“: možno si vtedy mnohí mysleli, že Radičová na to ide iba prefíkane, keď voličom sľubuje napríklad efektívnu sociálnu politiku ako protipól Ficovej sociálnej sľubotechny. A že je ospravedlniteľné, ak sa voličom nasľubujú hory-doly a potom, po vyhratých voľbách, sa pristúpi k „ozajstnému programu“ (rozumej pot a slzy, reformy všade a vo všetkom, štátna askéza a iné obľúbené témy ľudí, pre ktorých sú technokratické tabuľky a kalkulácie reálnejšie než realita sama).

Tých, čo sú dnes sklamaní z toho, že predvolebná „ľudská tvár“ SDKÚ bola asi mienená vážne, môžeme preto poľutovať. Ale aj potešiť: nijaká kaša sa neje taká horúca, ako sa uvarí. Napokon ani druhá Dzurindova vláda po voľbách v roku 2002 verejnosti nesľubovala, že sa roztatári tak, ako sa to neskôr vyjavilo, a že napokon skončí ako navzájom sa preklínajúca partia v neprehľadnom parlamente, kde už pomaly nikto nevedel, kto kam patrí a prečo.

Okrem toho už i dnes sa črtajú zaujímavé zápletky. Napríklad: akú inú než liberálnu „modernú demokraciu“ má koalícia na mysli? Hádam nie singapurskú?

44 debata chyba