Okná vlády dokorán

Nová ministerka spravodlivosti otvára dvere Súdnej rady pre verejnosť. Nová premiérka Iveta Radičová chce takisto vo vládnych inštitúciách pootvárať okná.

28.07.2010 08:58
Lucia Žitňanská Foto:
Ministerka spravodlivosti Lucia Źitňanská
debata (11)

Celkom na sto percent to však neplatí. Pretože napríklad vláda na svojich zasadnutiach bude môcť zatvoriť dvere pred šéfom sociálnej poisťovne, generálnym prokurátorom či guvernérom NBS. Dôvody tohto opatrenia možno zrejme hľadať v skutočnosti, že niektorých členov vlády vyrušovala tichá prítomnosť Dušana Muňka ako človeka stranícky spojeného so Smerom a s doterajšou garnitúrou.

Zmeny opäť čakajú aj kompetenčný zákon – mali by posilniť rezort dopravy o oblasť čerpania eurofondov, bývania či cestovného ruchu. Posilní sa postavenie vicepremiéra pre menšiny. A ako sa zdá, predmetom nielen zmien, ale aj politických sporov ešte bude otázka, či majú obchodní radcovia pôsobiť pod rezortom hospodárstva ako dosiaľ, alebo prejdú pod ministerstvo zahraničných vecí…

Kompetenčný zákon sa už neraz menil účelovo. Ak sa takéto otázky dostanú na program hneď medzi prvými, vytvára to dojem, že politici opäť raz potrebujú dostať na správne miesta „svojich ľudí“, prípadne získať pod kontrolu ekonomicky zaujímavé oblasti. A to už je pocit, ktorý sa s filozofiou „okná vlády dokorán“ až tak nezhoduje.

11 debata chyba