Asociálny facebook

Vražda, ktorá sa stala pri Bánovciach nad Bebravou, otriasla verejnosťou nielen pre svoju mimoriadnu brutalitu. Za pozornosť stojí aj fakt, že sa obeť so svojím vrahom zoznámila prostredníctvom facebooku.

30.07.2010 08:37
debata (3)

Prostredníctvom tejto sociálnej siete sa dnes zoznamujú priatelia, robia sa reklamné kampane a dokonca politické strany oslovujú voličov. Ide teda o spôsob komunikácie, ktorý patrí k súčasnosti a predovšetkým k mladej generácii.

O facebooku si možno myslieť čokoľvek – od pozitívnych hodnotení po názor, že nahrádza plnohodnotné osobné kontakty, že pohlcuje priveľa času a energie, že sa v ňom, tak ako v každej virtuálnej sieti, dá skrývať za falošnú identitu. No zrejme nemožno facebook ako taký odsúdiť preto, lebo prostredníctvom neho došlo k zločinu, k tragédii. Rovnako nemožno zakázať autá, pretože sa stávajú tragické nehody. A nemožno páliť či zakazovať noviny, pretože sa napríklad obeť s vrahom môžu skontaktovať formou zoznamovacieho inzerátu.

Facebook je prostriedok, nástroj. Používajú ho živí ľudia. A je v ich rukách, či ho používajú zodpovedne. Tragédia z Bánoviec však za sebou necháva memento v podobe varovania, že aj takéto riziko pribudlo k nástrahám dnešnej doby: Nebezpečenstvo, že sa sociálna sieť zmení na asociálnu.

3 debata chyba