Každý desiaty von z radu!

Jedným z prostriedkov na ozdravenie verejných financií, ktoré si za svoju prioritu stanovila nová vláda, má byť zníženie stavov v administratíve o desať percent.

05.08.2010 06:01
debata (31)

Ak by všetky rezorty a obce splnili túto požiadavku, znamenalo by to, že ubudne viac ako dvadsaťtisíc úradníkov. Dobrá správa? Ako sa to vezme.

To, že je naša byrokracia neefektívna, nie je novinkou. Za ostatných dvadsať rokov sa u nás asi nenašla vláda, ktorá by zoštíhlenie administratívy nesľubovala. Ani opozícia, ktorá by vládu nekritizovala za to, že sa jej tento zámer nedarí splniť.

Myšlienka štíhleho štátu ide nad rámec bežnej ideológie. Či už má niekto predstavu o úlohe štátu minimalistickú (štát ako nočný strážnik) alebo maximalistickú (sociálny štát), ani z jednej nevyplýva, že štát bude „veľký“ či „malý“ podľa množstva obslužného personálu.

Príklad prvý: mnohí napravo merajú kvalitu spoločnosti podľa času, ktorý treba na založenie súkromnej firmy. Riešenie nie je v tom, že keď bude na príslušných úradoch menej úradníkov, všetko pôjde rýchlejšie, ale vo výpisoch, povoleniach a pečiatkach, ktoré musí nádejný podnikateľ získať predtým, než vôbec môže začať.

Príklad druhý: politici z opačného brehu nezlepšia život poberateľov dávok a príspevkov tým, že na každom úrade bude sedieť dvojnásobný počet úradníkov. Ich život by zlepšilo, keby na každý úkon nepotrebovali dokladovať stále tie isté veci odznova. Keby nemuseli mať doma zásoby kópií svojich rodných listov, či rodných listov svojich detí, a keby nemuseli nosiť rovnaký súbor potvrdení od čerta k diablovi.

Samozrejme, ľavica sa ťažko zhodne s pravicou vo fundamentálnom pohľade na potrebu mnohých inštitúcií ako takých – ale to je trochu iný problém. Teraz je reč o efektivite štátnej správy.

Práve tu je pes zakopaný. Ak totiž požiadavke ministerstva financií „znížte stavy o desať percent“ nepredchádzala analýza o tom, kde konkrétne šetriť ľuďmi a prečo, už dnes možno tušiť, že táto kampaň proti byrokracii bude taká ako všetky predchádzajúce.

Keď analýzu nespravilo ministerstvo financií, prečo by ju mali robiť iné rezorty? A aký zmysel pre občanov by mala mať úsporná kampaň typu: „Každý desiaty úradník vystúpi z radu a bude prepustený“?

Zrušenie duplicity potrebných dokladovaných údajov v rámci štátnych inštitúcií, lepšie využitie internetu (je rok 2010!), striktné stanovenie a dodržiavanie zákonných lehôt – to všetko sú veci, z ktorých by zoštíhlenie administratívy (ale bez straty jej efektívnosti) mohlo vyplynúť prirodzene a samo. Bez ohľadu na to, či je vláda ľavá, alebo pravá. A išlo by to aj bez mediálnych úsporných kampaní.

Ani strany vládnej koalície sa na požiadavke...
31 debata chyba