Radar nie je všeliek

Nový minister vnútra Daniel Lipšic chce nahradiť dopravných policajtov kamerami. Jeho nápad je len polovičný. Z veľkej časti v čase, keď Radičovej vláda naštartovala kurz šetrenia a uťahovania opaskov v štátnej správe, je na dlhý čas aj nerealizovateľný.

14.08.2010 14:16
debata (35)

Nový minister vnútra Daniel Lipšic chce nahradiť dopravných policajtov kamerami. Jeho nápad je len polovičný. Z veľkej časti v čase, keď Radičovej vláda naštartovala kurz šetrenia a uťahovania opaskov v štátnej správe, je na dlhý čas aj nerealizovateľný. Stacionárne radary nie sú lacný špás. Dopravná polícia pritom potrebuje určite viac dotiahnuť do konca terminály na platenie pokút. Tie už bežne používajú mestskí policajti, len štátni za nimi v tomto smere ďaleko zaostávajú. Lipšic, ktorý chce tvrdo bojovať proti korupcii v radoch polície, musí vedieť, že terminály sú aj vynikajúci protikorupčný prostriedok. Žiadne dojednávanie a znižovanie pokút bez bločkov. Prístroj, cez ktorý ide príkaz na zaplatenie pokuty cez banku, nepustí a je ľahko kontrolovateľný.

Policajtov netreba nahradiť stacionárnymi radarmi. Naopak, potrebné je, ak sa má udržať nastúpený trend v poklese úmrtí na cestách, k policajtom v uliciach doplniť stacionárne radary.

Odborníci upozorňujú, že práve zvýšenie policajtov na cestách viedlo po zavedení Kaliňákovho prísneho zákona na cestných pirátov k tomu, že sa viditeľne znížil počet tragických dopravných nehôd s následkom smrti.

Aj v Rakúsku sú na mnohých miestach stacionárne radary. Vodiči presne vedia, kde stoja, a v týchto miestach automaticky spomaľujú. Policajti však z rakúskych ciest nevymizli. Len radar totiž pirátov nezastaví. isov.

35 debata chyba