Zaobídu sa aj bez Slotu

Myslíte si, že odchodom Jána Slotu z vlády sa vyriešil problém politického spolunažívania Budapešti a Bratislavy? V krajinách, kde žijú spoločenstvá zahraničných Maďarov, nemožno bez autonómie hovoriť o rovnoprávnosti Maďarov, domnieva sa štátny tajomník maďarského ministerstva zahraničných vecí Zsolt Németh.

21.08.2010 18:11
debata (16)

Podľa podpredsedu vlády Zsolta Semjéna zasa zákon o dvojakom občianstve ponúka možnosť na zvrátenie procesu asimilácie Maďarov žijúcich za hranicami: „V deň sviatku zakladateľa štátu kráľa Štefana splácame Maďarom veľký dlh.“

Dalo sa čakať, že atmosféru dňa, v ktorom vstúpila symbolicky do platnosti novela zákona o občianstve, predstavitelia Fideszu ozvučia patričnými národoveckými fanfárami. Hoci zákon sa fakticky začne uplatňovať až v januári, maďarskí občania musia už dnes vidieť a počuť, ako ich vláda myslí na krajanov trpiacich pod jarmom útlaku v susedných krajinách. Aj keby náhodou išlo, ako v prípade Slovenska, o takých istých členov EÚ, NATO a Schengenu, akým je aj Maďarsko…

Hospodárske problémy Maďarska sa od príchodu Orbánovej vlády veľmi nezmenšujú. Skôr naopak, keďže namiesto ich riešenia ponúkajú politici obyvateľstvu konšpiratívne teórie o tom, že všetko zlé Maďarsku nanútila Európa, prípadne svetový imperializmus a medzinárodná plutokracia. Samozrejme, „splácanie veľkých dlhov v deň kráľa Štefana“ v podobe pompéznych rečí je určite jednoduchšie než splácanie reálnych finančných sekier, ktoré pozatínali maďarské vlády.

Nič z toho by nás už asi nemalo prekvapiť. Hodným zmienky je však jeden poznatok, ktorý z celého cirkusu plynie. Dnes jasne vidno, že kriesenie nacionalizmu z 19. storočia (aj) na náš úkor a jeho zneužívanie Fideszom v domácom politickom boji nemá priamy súvis s tým, aká konkrétna politická zostava v Bratislave akurát vládne.

Nikto sa nebude sporiť, že SNS už len svojou prítomnosťou v bývalej vláde dávala nacionalistom v Maďarsku vhodné zámienky, a že aj sama veľmi aktívne prilievala olej do ohňa. Dobre vieme, že Slotova neokrôchanosť bola našou hanbou, a že ani mnohé „národniarske“ postoje a výroky iných ľudí z okolia expremiéra Fica nepatrili do moderného európskeho kontextu, v akom by sme sa sami radi videli.

Vláda Ivety Radičovej, ktorá odmieta novelu zákona o občianstve, ktorú ako protiopatrenie zaviedla Ficova vláda, má štyri mesiace na to, aby prišla s vlastným riešením. No keďže aj jej filozofiou je nedopustiť, aby sa „veľké dlhy v mene kráľa Štefana“ splácali na území Slovenska, dá sa očakávať, že vzťahy s maďarskou vládou nebudú naďalej žiadnou idylkou. Fidesz sa totiž veľmi ľahko zaobíde aj bez Slotu.

16 debata chyba