Vodné paradoxy

To, na čo upozorňovali experti už pred mnohými rokmi, sa na Slovensku stáva skutočnosťou. Po privatizácii vodárenských spoločností cena pitnej vody z roka na rok nenápadne stúpa. Vlani sa ceny v závislosti od regiónu zvýšili až o 11 % a nastúpený trend pokračuje aj tento rok.

24.08.2010 08:24
debata (46)

Spoločnosti zvyšovanie cien tradične odôvodňujú obrovskými požiadavkami na investície. Ľudia na zdražovanie reagujú tým, že šetria, a tak spotrebujú menej vody. Vodárne v snahe dohnať zisk potom zas cenu zvýšia.

Spotreba pitnej vody v slovenských domácnostiach klesá kontinuálne od roku 1990. Vtedy na jedného obyvateľa a deň pripadlo takmer 200 litrov, v roku 2003 to už bolo skoro o polovicu menej (109 litrov), a minulý rok len necelých 90 litrov, čo sa nebezpečne približuje k hygienickému minimu, teda 80 litrom.

Sme svedkami paradoxu: nikdy predtým nemalo toľko ľudí prístup k pitnej vode z vodovodu (približne 85 %), zároveň však spotreba vody nebola nikdy taká nízka ako dnes. Dokonca v roku 1960 dosahovala 111 litrov!

Niekde sa asi stala chyba. Napriek tomu, že vo vodárenskom sektore pôsobí množstvo subjektov, na jednotlivých trhoch fungujú ako monopol. Ak ich štát nedokáže udržať na uzde, tak si to odskáče občan.

46 debata chyba