Múry v našich hlavách

Svet gadžov a Rómov bol vždy značne rozdielny, no za posledné dve desaťročia sa obe skupiny od seba vzdialili natoľko, že vedľa seba fungujú dva paralelné svety, ktoré navzájom takmer nekomunikujú. Prienik je čoraz menší, zato vzájomná averzia sa zväčšuje. Neveští to nič dobré.

24.08.2010 19:09
debata (76)

Dlhodobé neriešenie problémov v spoločnosti má za následok narastanie extrémov. Keď pohár trpezlivosti niekomu pretečie, dostaví sa nežiaduci výsledok.

Vo výskume európskych hodnôt z roku 2008 označilo Rómov za nechcených susedov 44,5 % respondentov. V prieskumoch s inak postavenou otázkou Rómov ako susedov odmietajú dokonca tri štvrtiny obyvateľstva.

Je správne, že sa ľudia oddeľujú od Rómov stavaním múrov?

Múry s pevnými základmi si tak už roky budujeme a nosíme v hlavách, preto vôbec neprekvapuje, že vyrastajú aj tie skutočné. K doterajším múrom v Ostrovanoch neďaleko Prešova, v Sečovciach a Michalovciach, pribudol ďalší oddeľujúci Rómov od ostatných. Na rozdiel od predchádzajúcich prípadov sa na nové „estetické oplotenie“ v Michalovciach poskladali sami obyvatelia.

Nemajú pocit, že by urobili niečo, čo sa nemá. A nedozvedia sa to ani od tých, čo vedú túto krajinu. Veď proti novému múru sa doteraz nikto z nich neozval. Verejne nezaprotestoval dokonca ani vládny splnomocnenec pre rómske otázky. Kým sa ho nik nepýtal, mlčal. Ako keby sa ho tento problém netýkal. Lenže on sa týka nás všetkých. A riešením nie je stavanie múrov. Práve pre ne dospela situácia do bodu, keď spoločnosť spomedzi seba vylučuje Rómov a oni jej to vracajú tým, že si sami berú to, čo im ona nie je schopná poskytnúť.

76 debata chyba