Poučia Radičovú v Berlíne o solidarite?

Človeku, ktorý v európskej integrácii vidí čosi viac ako len cesty k moru bez colníc, by sa možno zachcelo popásť sa škodoradostne na našej delegácii, ktorá ide v stredu do Berlína. Postoj nemeckej vlády k nášmu odmietnutiu účasti na pôžičke Grécku je dobre známy. Iveta Radičová si za to od Angely Merkelovej asi veľa chvály nevypočuje.

25.08.2010 09:12
debata (47)

Škodoradosť však nie je celkom namieste. Naši predstavitelia boli zvolení nami a pôžičku odmietli v našom mene. A urobili to s vedomím, že domáce publikum, masírované rečami o Grékoch, ktorí si zaslúžia hospodársky očistec, by im väčšinovo najskôr pritakalo. Práve tak, ako by nemecké publikum najskôr pritakalo Merkelovej – keby sa zachovala ako populistka. Inými slovami, keby CDU bola ako SDKÚ.

Je trápne, keď naši predstavitelia pokračujú v hre ešte aj po tom, čo sa im podarilo hodiť zodpovednosť na parlament. Keď Mikuláš Dzurinda ešte i teraz poúča Európu, že „nesprávne chápe solidaritu“, pretože podporuje populistov v členských krajinách, aby rozhadzovali peniaze a dali sa potom zachraňovať spoločenstvom, musia si v Európe klopať na čelá: myslí si Bratislava, že keď bude zanovito opakovať svoju legendu, eurozóna sa bude zhovievavo tváriť, že to nevidí?

Reči o zodpovednosti a nezodpovednosti sú možno dobré na volebné mítingy, lenže v tomto prípade sú ťažko zlučiteľné s realitou. Pravidelné inšpekcie Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu sa nechodia do Atén prizerať, ako tam populisti rozhadzujú peniaze. Chodia tam preto, lebo bez ich súhlasu do Grécka nepríde ani euro.

Chodia tam, aby dohliadali na plnenie nepríjemných podmienok, ktoré Atény dostali. Nie ako stranícky trest, ani v rámci mravného pokánia. Sú to podmienky, ktoré majú zaručiť, že Grécko raz dlhy splatí. Lebo – čuduj sa svete – ešte stále ide o pôžičku.

Ktovie, možno si v SDKÚ pletú pôžičku s milodarom pre žobráka. Alebo si možno myslia, že dlhy sa v Európe nemusia platiť. V takom prípade nech Radičová skusmo Merkelovej navrhne, že prestaneme platiť Nemecku napríklad za dovozy. Uvidíme, či sa s nami podelí o odpoveď, akej sa jej dostane.

Neželajme si, aby v Nemecku prišiel k moci niekto, kto si ako program vytýči skoncovať s „nesprávne chápanou solidaritou“, ktorá „podporuje nezodpovedných populistov“. Nejeden nemecký daňový poplatník by sa mohol potešiť. Konečne sa zbaví Slovákov, ktorí roky vyciciavajú jeho peňaženku v rámci „pomoci“ a „vyrovnávania rozdielov“, a keď prišlo na solidaritu s ním pri spoločnom ťahaní eurozóny z gréckej kaše, začali mudrovať o zodpovednosti a populizme.

Aj pre toto by sme mali zabudnúť na škodoradosť. Tak ako si nezodpovednosť gréckych populistov odskáču normálni Gréci, mohli by sme si to raz namiesto Dzurindu a Radičovej odskákať my všetci.

47 debata chyba