Robte previerky v Alpách

Náš minister obrany zatiaľ robí to, na čo pravdepodobne má. Ako človek zo sveta supermarketov a obchodných reťazcov vie, že bez poriadnej inventúry to jednoducho nejde. Nie že by si jeho rezort riadnu inventúru nezaslúžil. Akurát, že okrem biznisu by sa na obrane mali zaoberať aj inými vecami. Napríklad rokovaniami s našimi partnermi v obranných a bezpečnostných štruktúrach.

30.08.2010 08:08
Galko, minister obrany Foto:
Meno nového šéfa Vojenskej spravodajskej služby minister obrany Ľubomír Galko tají.
debata (39)

Nevedno, či partneri z NATO oceňujú dôkladnosť Ľubomíra Galka pri preverovaní kšeftov, ktoré na ministerstve robili jeho predchodcovia. Možno áno. Na svete asi nie je ministerstvo obrany, ktoré by nerobilo kšefty a ktoré by pritom nesmrdelo aférami. A ako je známe, každý úradník na čele štátneho rezortu sa musí najprv zaskvieť ako príslovečná nová metla, čo dobre metie – aby potom, keď raz opustí kreslo, mohol jeho nástupca zametať po ňom. Pointa je však v tom, že aj keď naši partneri možno uznávajú Galkovu snahu o vyčistenie obchodných kníh, o ničom inom s ním zatiaľ rokovať nemôžu. Teda, o ničom dôležitom, nebodaj tajnom. Náš minister totiž nastupoval nielen bez jazykového vybavenia, ale dodnes nemá ani bezpečnostnú previerku. Podľa všetkého o ňu ešte ani nepožiadal.

Galkove slová, že s previerkou nemá žiadny problém, sú odvážne a fajn, akurát, že nepravdivé. To, že previerku nemá, znamená totiž presne toľko, že s ňou problém má. Čo chce hovoriť na schôdzkach NATO, keď príde reč na chúlostivé témy – aby ho nechali pri stole, lebo veď aj keď síce previerku nemá, nemá s ňou žiadny problém?

Záležitosť okolo chýbajúcej previerky nie je tragická a netreba ju nafukovať viac, ako si zaslúži. No na druhej strane ju netreba ani prejsť zhovievavým mlčaním. Citlivé informácie nie sú vecou iba našich medzinárodných záväzkov. Také informácie sa nachádzajú aj u nás na ministerstve.

Bolo veľmi pekné, keď premiérka Radičová nariadila novému ministrovi doučiť sa cudzie jazyky. Mohla mu však nariadiť aj previerku na stupeň „prísne tajné“. Bez nej sa mu môže ľahko stať, že tie jazyky ani veľmi potrebovať nebude. To, čo bude na rokovaniach určené jeho neprevereným ušiam, by zvládol aj s tlmočníkom…

Možno by bolo východiskom, keby Národný bezpečnostný úrad vykonával previerky v nejakých príjemných destináciách. Minister sa práve vrátil z jazykového kurzu na Malte. Leto sa už končí, a tak by pre neho NBÚ mohol zariadiť previerku pre zmenu v nejakom luxusnom lyžiarskom stredisku. Asi by sme ministra potom nemuseli vyzývať k previerke takouto cestou. Už by ju mal dávno naplánovanú. V decembri, na nejakom alpskom ľadovci.

39 debata chyba