Policajný prezident nech už odloží kolty

Mimoriadna udalosť je zo svojej podstaty nepredvídateľná. Žiaľ, práve pri mimoriadnych udalostiach, ktoré si nikto normálny neželá, vychádza zvyčajne najavo, ako sú zodpovední vlastne pripravení plniť svoje úlohy. Otrasné pondelkové predpoludnie v Devínskej Novej Vsi bolo takou udalosťou.

30.08.2010 18:20
Jaroslav Spišiak Foto:
Policajný šéf Jaroslav Spišiak.
debata

Minister vnútra Daniel Lipšic a policajný prezident Jaroslav Spišiak sa mimoriadnej situácie nezhostili mimoriadne. Čo sa ešte možno dá pochopiť u Lipšica, vzhľadom na jeho krátke skúsenosti s rezortom. Menej pochopiteľné (a tolerovateľné) je však to, keď sa podobnej situácie zhostí „obyčajne“ – čiže presne tak, ako ho poznáme – profesionál typu Spišiaka.

Technické hodnotenie zásahu polície prislúcha odborníkom. Laikovi môže akurát behať mráz po chrbte pri pomyslení, že sa niekomu podarilo zasiahnuť toľko nič netušiacich ľudí. A to vtedy, keď už bol, ako nám bolo povedané, vlastne obkľúčený policajtmi. Čo z toho vyplýva? Že laici možno nerozumejú technike policajných zásahov, ale nabudúce to môžu byť oni, kto sa za bieleho dňa premení zo živých bytostí na položky v policajných štatistikách. Už aj preto má verejnosť právo klásť otázky tým, ktorých si platí práve z toho dôvodu, aby takých „nabudúce“ bolo čo najmenej.

Bol to čin šialenca – taký, ktorý nemá racionálne pohnútky? Boli v tom osobné spory? Alebo účtovanie v podsvetí, ktoré sa páchateľovi vymklo z rúk? Alebo bol v hre, vzhľadom na prvotné obete vraždenia, rasový motív? A ak to teda bola cielená vražda, prečo potom tá streľba po náhodných okoloidúcich?

Nikto súdny asi nečaká, že funkcionári budú vedieť niekoľko hodín po streľbe zodpovedať takéto otázky s konečnou platnosťou. Nikto s normálnou sebaúctou si však neprosí, aby sa dotyční tvárili takmer dotknuto pri ich počúvaní. A navyše: sú aj ďalšie otázky.

Prečo trvalo štyri a pol hodiny, kým sa verejnosť vďaka brífingu v priamom prenose dozvedela aspoň to, že minister a policajný prezident existujú? A prečo sa ani vtedy toho oveľa viac nedozvedela? Prečo boli ľudia (vrátane tých v Devínskej Novej Vsi a okolí) dovtedy odkázaní na dohady a špekulácie spravodajských serverov?

Nevie Jaroslav Spišiak, že keď sa povie, že prvoradou úlohou polície je chrániť životy ľudí, znamená to okrem iného aj podávať im informácie? Nielen vtedy, keď sú úplné a vyčerpávajúce. To by mohlo trvať aj mesiace. Predovšetkým vtedy, keď sa „to“ deje.

Mnohým istotne imponuje Spišiakov imidž. Udalosti, akou bola tá pondelňajšia, nastavujú imidžu zrkadlo reality. Reči naznačujúce, že bude vlastne dobrou vizitkou polície, keď sa opäť začne mafia hlušiť medzi sebou, alebo, že keď bude treba, tak pošle do Serede proti tamojšiemu podsvetiu hoci aj dvadsaťtisíc policajtov, sú ako z napínavých románov o zločine. V pon­delok sa ukázala ich skutočná hodnota. Zločin je „iba“ strašný. Nie napínavý. Teatrálne „šerifstvo“ je nanič.

debata chyba