Bezradný zásah policajtov

Šok z pondelkového masakra na sídlisku v Devínskej Novej Vsi, pri ktorom zahynulo sedem nevinných ľudí, z povedomia verejnosti tak rýchlo nevymizne. Desiatky obyvateľov tohto bratislavského sídliska, ktorí sa pohybovali v mieste streľby, síce vyviazli z besnenia šialeného strelca bez ujmy na zdraví, ale pochybnosti, nakoľko ich polícia dokáže pred podobným maniakom ochrániť, v nich zostanú ešte veľmi dlho.

03.09.2010 08:46
debata (39)

Darmo policajný šéf Jaroslav Spišiak a minister vnútra Daniel Lipšic tvrdia, že polícia postupovala profesionálne a koordinovane a zásah bol ,,úspešný a hrdinský". Ľudia, ktorí sa v pondelok pohybovali po uliciach, kde pobehoval muž s automatickou zbraňou, mali iný pocit. Ťažko im ho vyvrátiť, keďže boli priamo v ohnisku. Ale nielen tí, ktorí boli priamymi svedkami tejto tragédie, si právom kladú otázku, či polícia konala tak, ako jej káže zákon. Teda tak, aby v prvom rade chránila bezpečnosť občanov.

Ak ešte dlho po začiatku streľby jazdili po ulici autá, z predajne či zdravotného strediska vychádzali nič netušiaci ľudia, a do blízkosti sa dostali aj mamičky s kočíkmi, zásah nebol taký profesionálny, ako sa im pokúša navravieť vedenie polície či ministerstva vnútra.

Naopak, ako vysoko profesionálny možno zhodnotiť zásah zdravotníkov a záchranárov. Zdravotníci, ktorí pracujú v urgentnej medicíne, majú totiž na každú krízovú situáciu vypracovaný manuál. Sú v nich tzv. algoritmy, podľa ktorých presne vedia, čo robiť, v tej-ktorej život ohrozujúcej situácii, kedy a ktorý personál má zasiahnuť.

Záchranári tak v pondelok v situácii, ktorá bola rovnako prekvapujúca pre nich ako pre policajtov, vyslali na miesto dostatok sanitiek, lekárov. A v teréne presne vedeli, do ktorej nemocnice majú posielať pacientov s konkrétnymi zraneniami. Tam už na zranených čakali pripravené operačné tímy.

Zásah polície sa však takto zhodnotiť nedá. Stačí si len pozrieť množstvo videí, ktoré na mieste činu nakrútili očití svedkovia. Policajtov bolo síce po pár minútach na mieste plno, ale vyhodnotiť ich zásah ako koordinovaný sa nedá ani s prižmúrením oboch očí.

Videá ukázali, že policajti boli chvíľami bezradní. Strelec až do príchodu špeciálnych jednotiek pobehoval voľne po ulici, kým oni v hlúčkoch postávali pri policajných autách za natiahnutými policajnými páskami. Ak sa nemá zopakovať podobná tragédia, musí sa ozbrojený zbor pripraviť na to, aby vedel vo vyhrotených a nečakaných situáciách konať tak organizovane, ako to predviedli záchranári.

39 debata chyba