Prestupy

Prestupy zo služieb štátu do sveta veľkého biznisu sú čoraz častejším javom, a preto sa v mnohých krajinách snažia prijať legislatívu, ktorá by bývalým vysokopostaveným štátnym úradníkom znemožňovala okamžite vstupovať do služieb súkromných firiem.

03.09.2010 09:23
debata (8)

Títo ľudia disponujú citlivými informáciami a majú nadštandardné osobné kontakty na verejný sektor, a preto aj v takej liberálnej krajine, akou je Veľká Británia, majú vytvorené komisie, ktoré posudzujú riziko konfliktu záujmov.

Riešením je slušné odstupné, ktoré im má pomôcť prežiť tzv. „dobu vychladnutia“. V krajinách, kde takúto reguláciu nemajú, sme svedkami neuveriteľných „prestupov roka“. Takto pred pár rokmi vstúpil do služieb ruského Gazpromu Gerhard Schröder.

Čo však robiť v opačnej situácii, keď má bývalý manažér nastúpiť do štátneho úradu, kde bude rozhodovať o tom, čo sám predtým navrhoval ako zástupca súkromnej firmy? Nebude Ondrej Studenec z SPP, ktorý sa má stať šéfom regulačného úradu, rozhodujúceho aj o cenách plynu, skôr trójskym koňom plynární ako odborníkom, čo má nestranne rozhodovať o cenách aj tejto komodity?

Keďže pri prestupoch z biznisu do štátnych úradov neexistujú pravidlá, ktoré by určovali, čo sa môže a čo nie, všetko je len v rovine etickej. V každom prípade, ak by kandidát prešiel výberovým konaním, ako to viackrát sľubovala nová vláda, bolo by jeho vymenovanie oveľa legitímnejšie.

8 debata chyba