Tvrdý balíček

Balíček, ktorý predstavila vládna koalícia, svojím záberom nemá obdobu. Zasiahne výrazne bežných nakupujúcich, motoristov, spotrebiteľov elektriny, plynu, uhlia, živnostníkov, majiteľov firiem, pivárov, fajčiarov, sporiteľov na dôchodok, obce, ministerstvá, lízingové firmy či privyrábajúcich si dôchodcov. Koalícia pritom ešte úplne neodhalila časť balíka, ktorá sa týka platenia odvodov.

08.09.2010 08:16
debata (137)

Balíček za 1,7 miliardy eur na rok 2011 je príliš tvrdý. Jeho najväčším problémom je, že bežní ľudia sa majú na šetrení podieľať rovnako ako ministerstvá, úrady či vláda, aj keď pôvodne vláda hovorila, že prispeje dvoma tretinami.

Rezervy v peňaženkách ľudí a na ministerstvách sú pritom po kríze neporovnateľné. Ministerstvá sa nabaľovali a teraz si vzhľadom na to utiahnu opasky len mierne. Naopak, bežným ľuďom vláda priamo zoberie príliš veľa. Len na vyššej DPH každý spotrebiteľ dá vláde 30 eur ročne, ak mal tretí pilier, tak ďalších 75 eur, ak fajčí a sem-tam ide na pivo, tak ďalšie peniaze. A tak ďalej. Zdaniť spotrebu je možno lepšie, ako zdaniť prácu, ale tiež to nie je ideálne. Lepšie by bolo, keby sa vláda ešte viac uskromnila a potrebné ozdravenie ekonomiky po kríze rozložila na viac ako tri roky.

Slovenská ekonomika na tom zďaleka nie je tak zle ako grécka či španielska, aby musela absolvovať také razantné škrty.

137 debata chyba