Výstrel do vlastnej nohy

In medias res: zdôvodnenie Roberta Fica, prečo sa nestretne s Ivetou Radičovou a prečo Smer nepodporí návrh ústavného zákona o obmedzení trestnoprávnej imunity poslancov Národnej rady, je absurdné. Ak si predseda najsilnejšej opozičnej strany myslí, že týmto spôsobom zasadí nejaký úder vládnej koalícii, tak sa mýli. Tomu, čo predvádza, sa povie výstrel do vlastnej nohy.

06.10.2010 19:00
Robert Fico Foto:
Predseda Smeru Robert Fico
debata (105)

Zužovanie imunity má dve roviny. V tej prvej, v ktorej sa navrhuje zúžiť priestupková imunita – a stačí na ňu jednoduchý zákon – panuje viac-menej všeobecná zhoda. Inak je to s trestnoprávnou imunitou. Na tú treba ústavný zákon, pri ktorom sa v parlamente vládna koalícia nezaobíde bez aspoň časti hlasov opozície.

V tom prvom prípade si vládna koalícia vystačí so svojimi hlasmi aj sama; a Smer ohlasuje, že tento zákon podporí (pravda, s podmienkou týkajúcou sa „majákov“ ústavných činiteľov). Pochopiteľne: keby zúženie priestupkovej imunity odhlasovala vládna koalícia sama a Smer by bol proti, nevyzeralo by to najlepšie. Zákon, ktorý cez hlasovanie Národnej rady tak či onak prejde, teda musí vyzerať ako „spoločný“.

Pri ústavnom zákone si Fico smerom k Radičovej kládol podmienky. Najprv, že hlasovanie o zákone musí byť preložené na október, čiže až po konaní referenda. Stalo sa – napriek odporu niektorých vládnych poslancov (Milan Hort z SDKÚ). Potom, že musí byť oddelená imunita poslancov od imunity sudcov, o ktorej Smer rokovať nechce. Stalo sa aj to. No a napokon, že ústavný zákon musí byť spoločným zákonom, o ktorom treba najprv rokovať. Čuduj sa svete, aj to sa stalo. Stretnutie medzi Radičovou a Ficom na túto tému malo byť v stredu popoludní.

Ktovie, možno by to stretnutie trvalo päť minút a skončilo by sa fiaskom. Možno by z neho nahnevaný ako prvý odišiel Fico a možno premiérka. To sa však už nedozvieme, pretože nás Fico poučil, že Radičová chce vraj témou imunity iba prekryť kauzy vlády a prezentovať, ako dokáže získať podporu pre ústavné zákony. „Rozhodli sme sa, že nebudeme Radičovej asistovať pri tejto hre,“ povedal. Hlboký omyl. Nič lepšie neprekryje kauzy vlády, ako keď sa šéf opozície vyvlieka z témy, ktorú sám dobrovoľne živil, keď to bolo pre neho výhodné. Radičová získala vo Ficovi zdatného asistenta.

Téma imunity naozaj nemusí byť tá najdôležitejšia vec na svete. Ba dokonca sú na ňu rôzne právne názory – aj také, že by sa nemala zužovať vôbec. Lenže nikto predsedu Smeru nenútil, aby sa na téme imunity viezol spolu s populárnym názorom verejnosti. Nikto ho nenútil, aby si kládol podmienky. Nikto ho nenútil, aby po ich splnení predviedol záverečný kotrmelec. Spojený so strelou do vlastnej nohy.

105 debata chyba