Nečudo, že to nefunguje

Dávno vieme, že tak ako pre iných, aj pre kresťanských demokratov platí, že aj tie najcnostnejšie ciele (občas priam ani nie z tohto sveta) sa v praxi dosahujú celkom obyčajnými, malými prostriedkami.

16.10.2010 10:43
debata (27)

Darmo je, realita nepustí. Nominácie v rámci rezortu dopravy, ktorý má v pôsobnosti predseda KDH Ján Figeľ, nie sú výnimkou, ale potvrdením tohto pravidla.

Je možné donekonečna sa rozčuľovať nad pokrytectvom politikov, ktorí za svoju prvoradú úlohu po voľbách považujú personálne výmeny na všetkých možných postoch. Bez ohľadu na to, či bol ten-ktorý post vykonávaný dobre, alebo zle. Lenže nemorálnosť partokracie nie je to jediné, čo je tu hodné pozornosti.

Štát vraj býva najhorší vlastník. A aký iný môže byť, keď po každej výmene stráží na Úrade vlády nastáva v štátnych firmách stoličkotrasenie? V krajinách, kde štátna byrokracia nie je len synonymom nízkej výkonnosti, ale dokáže napodiv pracovať aj celkom efektívne a pružne, dobre vedia, akým dôležitým faktorom je kontinuita. Ako politik môžete mať kopec nových plánov. Lenže na to, aby vošli aspoň približne do praxe, potrebujete na výkonných postoch ľudí, ktorých ambíciou nebude uvidieť sa na kandidačnej listine i pri ďalších voľbách. Potrebujete profesionálov.

V podnikoch s účasťou štátu to nie je inak. Ak má byť účelom vymenovania kohokoľvek do orgánov firmy jej bezproblémový chod, politická príslušnosť či rodinná spriaznenosť nesmú hrať žiadnu úlohu. A nielen preto, lebo štátne podniky nie sú súkromné firmy ministrov a ich strán. Jednoducho preto, lebo ak má byť príchod vysokopostaveného manažéra pre firmu prínosom, musí mať logiku prameniacu z chodu firmy – nie zo striedania volebných období.

Samozrejme, ani v štátnom sektore by nemala byť rodinná spriaznenosť či stranícka príslušnosť zasa, naopak, hendikepom, ktorý niekoho diskriminuje a neumožňuje mu uchádzať sa o nejaké miesto. Na to je však ľahká pomoc. Volá sa transparentnosť pri výbere.

Ak sa to robí inak, dehonestuje sa odbornosť nominantov (ak ju majú) a poškodzujú sa podniky a úrady, ktorých sa to týka. Čuduje sa niekto, že také firmy a také úrady majú dlhodobo problém fungovať dobre?

Ak sú medzi Figeľovými nominantmi aj ľudia, ktorí spĺňajú odborné predpoklady, je to možno aká-taká poľahčujúca okolnosť. Ale ospravedlnenie to nie je. Pre KDH ani pre žiadnu inú stranu u nás. Pretože keby hneď všetky naše ponovembrové vlády dosadzovali do úradov a firiem samých odborníkov (čo nerobia ani náhodou), ešte stále by platilo, že veľká časť tých odborníkov prešla do svojich funkcií po straníckych mostíkoch. Tak ako predtým.

27 debata chyba