Poslanecké šetrenie

Predseda parlamentu Richard Sulík po dlhom prepočítavaní predstavil návrh, ako chcú poslanci v čase krízy prejaviť svoju solidaritu s občanmi.

18.10.2010 20:05
debata (15)

Po vyhláseniach, že sú ochotní ukrojiť si zo svojich platov desať percent či až trojnásobok deficitu verejných financií, je však to, s čím prišiel, skôr na posmech.

Ale aspoň je jasné, prečo trvalo koaličným poslancom tak dlho, kým sa na niečom dohodli. Postupovali totiž podľa hesla – nech je vlk sýty aj ovca celá. Hlavne nech na to nedoplatia oni.

Politici si tak najprv plat zvýšia o 12 percent. A až potom znížia. O štyri percentá. Oproti tomu, čo berú dnes aj s paušálnymi náhradami, sa im tak plat na budúci rok zvýši o vyše 440 eur a až z takto zvýšenej sumy si uberú. Ich čistý plat síce klesne o 113 eur, ale ku koncu volebného obdobia už môžu mať na páskach až o 5 800 eur viac. Umožňuje to vzorec, ktorý na znižovanie svojich platov vytvorili.

Poslancom z platu v reálnych číslach neubudne žiadnych desať percent. O desať percent sa znížia výdavky na poslanca, nie však jeho plat. To znamená, že o 50 eur bude mať menej na paušálne výdavky. Tie však môže použiť poslanec aj na nákup bazéna, pretože nik nekontroluje, či ich míňa na činnosť spojenú s funkciou poslanca. O niečo menej dostanú aj na svojich asistentov a kancelárie, tie im však platí štát, a teda daňoví poplatníci.

To, čo pôvodne avizovala premiérka Iveta Radičová, už neplatí. No to už asi nikoho okrem zopár naivných voličov neprekvapí, pretože pre súčasnú vládu sa to už stalo charakteristické.

Politikom sa, prirodzene, do znižovania vlastných platov nechce. No priznať to nemôžu, a tak svojim voličom predvádzajú rôzne tančeky. A dookola opakujú, ako šetria na výdavkoch štátu. Opak je však pravda. Keby nemali problém šetriť aj na sebe, tak by viaceré ministerstvá neudelili svojim úradníkom už po troch mesiacoch od nástupu odmeny. To je totiž celosvetová rarita. Po troch odrobených mesiacoch v súkromnej firme jej majiteľ akurát rozhodne či si zamestnanca ponechá. V štátnej firme dostane úradník nielen zmluvu, ale ešte aj odmenu. Za to, že pracoval.

Zo štátneho sa im však asi dobre rozdáva. Zato o to ťažšie je ušetriť niečo na sebe.

15 debata chyba