Nesprávne rozhodnutie

Rozhodnutie krajského súdu zrušiť rozsudok za smrť malého dieťaťa, ktorú svojou rýchlou jazdou zapríčinil Rasťo Žitný, nepomôže nikomu. Ani rodičom mŕtveho dieťaťa, ani bývalému populárnemu moderátorovi. Navyše ešte viac utrpí mienka, ktorú o justícii má verejnosť. Právom.

21.10.2010 19:48
debata (32)

Dvaja znalci takmer zhodne rozhodli, že Žitný prekročil rýchlosť takmer o tridsať kilometrov. Vy­šetrovanie nehody sa vlieklo nekonečné dva roky a jatrilo rany rodiny, ktorá prišla o dieťa.

Nehoda zmenila život aj samotnému Žitnému. Už nie je známym moderátorom a bulvárom obletovanou celebritou. Má za sebou skúsenosť človeka, ktorý vlastnou vinou zabil. Ale pokora mu napriek tomu chýba. Zodpovednosť a následky za svoj čin prijať nevie, pred trestom sa bráni.

Súd hovorí, že v prvom procese, pri ktorom Žitného odsúdili, sa objavili chyby. Aké, nezverejnil. Verejnosť sa teda môže právom báť, že spravodlivému trestu sa vyhne.

Podľa zákona mohol súd poslať Žitného do väzenia namiesto na 2,5 roka až na 5 rokov. Po okresnej ceste, na ktorej je povolená 90-kilometrová rýchlosť, išiel rýchlosťou 127 kilometrov za hodinu a svojou nedbalosťou zapríčinil smrť chránenej osoby. Paragrafy Trestného zákona nepustia.

Chlapcovi, ktorý pri nehode zomrel, už život nikto nevráti. Jeho rodina však mohla po nekonečných dvoch rokoch aspoň uveriť, že pred zákonom sú si všetci rovní. Rozhodnutie súdu im toto presvedčenie zobralo. Existujú aj rovnejší.

32 debata chyba