Nedodržaný sľub

Aj keď sa pred časom Ján Figeľ snažil alibisticky obhajovať legálnosť kúpy bytu v bratislavskom Starom Meste, takéto počínanie rozhodne legitímne nie je.

18.12.2010 07:29
debata (18)

To, že politik dostane veľký byt v centre Bratislavy za 55-tisíc korún (1 813 eur), sa nijako normálne vysvetliť nedá. Koľko rodín s tromi deťmi a oveľa nižším príjmom nevlastní žiadnu nehnuteľnosť a nikto im byt ani nie za dve tisícky eur nepridelí.

Keď sa celá kauza prevalila, Figeľ pochybenie predsa len priznal a dal verejný sľub, že byt daruje charite. Lenže prešlo takmer štvrťroka a nič. Minister a bývalý eurokomisár dostáva slušný plat i rentu na to, aby svojim dcéram, ktoré v byte na Grösslingovej ulici bývajú, mohol zadovážiť iné bývanie. Tak prečo toľko otáľa?

Nechať veci vyhniť je v mnohých prípadoch úspešná taktika, no nie vždy sa vyplatí. Nedodržaný sľub sa mu môže vrátiť ako bumerang, lebo hocikto sa ho bude môcť spýtať: A ktože mi to tu hovorí, ten, čo kúpil byt za „babku“? Ak chce predseda kresťanských demokratov apelovať na ľudí v morálno-etických otázkach, mal by si predovšetkým zamiesť pred vlastným prahom.

Nie že by ostatní politici boli čistí ako ľalie, ale sľub zaväzuje. Figeľa si všetci budú pamätať ako toho, kto iba sľubuje, no sľuby neplní.

18 debata chyba